Arendal Sessions Canal street002.jpg Foto: Torgeir Eikeland
canal street001.jpg Foto: Torgeir Eikeland
canal street002.jpg Foto: Torgeir Eikeland
PATRIOT: Ordfører Einar Halvorsen (H) i Arendal mener det er helt naturlig å stille på dugnad for Canal Street. Det synes Laila Rønhovde også. Foto: Torgeir Eikeland

ARENDAL: — Vent. Jeg må snu Arendalspils-logoen mot kamera, ler ordfører Einar Halvorsen (H) der han står bak disken i den oransje t-skjorta. Han er en av snaut 300 frivillige som er med i Canal Street denne uka, og torsdag kveld prøvde han seg som øltapper for første gang.

Der Kristiansand har Odderøya Live og Palmesus, kan Arendal skilte med Hovefestivalen og Canal Street. Og mens Kristiansand har en ordfører som helst vil tituleres borgermester, har austegdene en som stiller på dugnad som festivalvakt og servitør.

— Jeg sa til dem at de må bruke meg til hva de vil. Jeg gjør dette fordi jeg setter utrolig pris på festivalen og det den betyr for byen. Her stiller flere hundre mennesker opp gratis for å gi byen dette, og da skulle det jammen bare mangle at ikke ordføreren også stiller opp. Dette er andre gang jeg stiller på dugnad for Canal Street, og jeg har også stilt opp for Hovefestivalen, sier Halvorsen.

Fyltes opp

Arendalittene viser nemlig ikke bare patriotisme når de går i fakkeltog for sykehuset sitt. De viser den også ved å møte opp trofast på Canal Street så sant ikke været er for dårlig. Flere av dem Fædrelandsvennen snakket med torsdag gav uttrykk for at dette var noe de måtte få med seg.

Torsdag var Canal Streets andre festivaldag, og på kvelden fyltes Sam Eydes Plass foran hovedscenen fort opp mot maksimalkapasitet. Den er på rundt 4000 mennesker. Fædrelandsvennen rakk ikke å få med seg hovednavnet Morten Abel på scenen, men det må ha vært rundt 3000 mennesker på plass da Al di Meola begynte sin konsert. Og flere strømmet til i et jevnt sig.

- Et helvete

Festivalsjef Mats Aronsen har hvert år nerveproblemer i ukene før festivalen:

— Det er alltid et helvete å vente på billettsalget. Vi selger alltid veldig lite på forhånd, og nå først de to siste dagene har det begynt å løsne for alvor, sier en lett solsvidd festivalsjef.

Åpningskonserten onsdag på Torungen Fyr med Valkyrien Allstars trakk ifølge Aronsen rundt 1600, og på kirkegården senere samme kveld trollbandt Bjørn Eidsvåg 13-1400 mennesker.

— Det betyr godt over 3000 besøkende, for vi hadde 5-600 på kulturhuset under Arendal Sessions, og vi hadde 400 på Barnestreet, sier Aronsen.

Jazzstjerner

Før hovedkonserten ute på Sam Eydes Plass ble det torsdag jazzet for fullt foran 250 publikummere inne i Store Torungen på kulturhuset. Her har Canal Street sikret seg et konsept som burde gjøre mange misunnelige, kanskje spesielt Punkt i Kristiansand. Bugge Wesseltoft er invitert til å lage sin egen "festival i festivalen", og torsdag spilte han med ensemblet Northern Lights under det som har fått navnet Arendal Sessions.

Bandet Northern Lights bestod i tillegg til Wesseltoft av Mike Manieri (vibrafon), Arild Andersen (bass) og Audun Kleive (slagverk og perkusjon), alle verdensstjerner. Det er ingen overdrivelse å si at samspillet fungerte.

Canal Street fortsetter fredag med navn som BigBang, Datarock, Bugge'n friends, Megafon med flere.