KRISTIANSAND: — Vi starter et sted som heter Onkel Aksel, som er en musikkbistro. Det skal være konserter hver fredag, så fremt det fins band tilgjengelig, sier Rikard Klungland.

Og det er det konkrete foreløpig. Klungland har gått sammen med blant andre Stein Roger Sordal for å skape plassen de har savnet. Kulturkafeen de mener byen mangler.

— Jeg er lei av å dra ut og treffe to kule mennesker på ett sted og to kule mennesker et annet sted, og alle sier det er ikke noen plass som før. Det har vært tradisjon i Kristiansand for en kulturkafé, men et sånt sted har vi ikke hatt siden På hjørnet måtte stenge, sier Klungland, som er tidligere produksjonssjef for Quart og en del av rockebandet SubTrees.

Nesten enig

Foreløpig ser det ut til at Onkel Aksel blir å finne på hjørnet av Dronningens gate og Kirkegata i Kristiansand sentrum, med 56 spiseplasser og en konsertkapasitet på 150. — Vi forhandler med huseier, og er nittini og en halv prosent enig. Nå gjenstår det bare å høre hva naboene og kommunelegen sier når det gjelder bruk av bakgården. For en fin bakgård må vi ha, sier Klungland, som har alternative lokaler dersom den opprinnelige planen skulle kollapse.

Øvrige aksjonærer er Subtrees-kollegene Ravn Revheim og Petter Gordon Jensen, samt Harald Messel, og Stein Roger Sordal.

Sordal skal spille

På Onkel Aksel skal det være mye musikk, og variert musikk, sier Stein Roger Sordal. Han vil ha deler av ansvaret for akkurat det, i form av egne konsertopptredener og booking av andre artister. Blant annet ønsker han en videreføring av "akustisk søndag"-konseptet som senest ble brukt På hjørnet.

— Vi skal prøve å ha en del konserter, og det må være kvalitet over det. Jeg har lyst til å bringe det akustiske, litt tilbakelente elementet inn, så får rockerne ta seg av rockebiten, sier artist og låtskriver Sordal.

For litt av poenget for de involverte er at det skal være mangfold.

— Vi skal være flere som står for bookingen, for vi er ganske forskjellige folk og vi ønsker mye forskjellig musikk. Vi skal selvfølgelig også ha byens beste spillelister. Jeg er lei av at de samme Spotify-listene ruller overalt, sier Klungland.

Sordal samtykker, og ønsker også å fronte lokale helter.

— Det blir en del lokal musikk og lokalt innspilt musikk. Jeg ser for meg at det blir enkelte dager med kun lokal musikk fra vi åpner til vi stenger, sier han.

- Bredt miljø

Klungland har startet en facebookside for prosjektet som allerede har samlet 1200 medlemmer. Her skriver han at han ser for seg både konserter, kaféteater, "rockotek med dansegulv", foredrag, karaoke og akustisk søndag.

— Er ikke kulturmiljøet litt for smalt til å kunne gjennomføre dette?

— Nei, miljøet er bredt, sier Klungland.

— Jeg tror ikke noen av oss ser på dette som et voldsomt gevinstprosjekt, det handler om å få det stedet hvor man kan ta en kaffe og høre musikk. Vi ønsker å ha et sånt sted igjen, sier Sordal.

Sunn mat

Ravn Revheim og Harald Messel skal styre kjøkkenet og vil gå for en sunn og rocka meny.

— Noen tror at mat med få allergener og lavkarbo er det samme som kjedelig mat. Det provoserer meg litt. Det er mange som ikke som ikke tåler enkelte typer mat, og det er litt kult å ta den biten på alvor, sier Klungland.

Etter tilbakemeldinger fra naboer og kommunelegen, håper de involverte å starte byggingen om tre uker. Målet er at Onkel Aksel skal være åpen til 17. mai.