TRIO: Laura Christina Brøvig Vallenes (f.v.) har fått med seg Kristina Knaben Hennestad og Tone Martine Kittelsen til de to hovedrollene. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Forestillingen forteller at vi må tørre å se på det som er trist, for da kanskje å komme oss videre, sier Laura Christina Brøvig Vallenes, kunstnerisk ansvarlig og regissør.

Vi treffer henne på nest øverste nivå i parkeringshuset ved Kilden. Midt i etasjen står en gammel Golf, som endte sine dager på drøyt 127.000 kilometer. Parkeringshuset er scenen i forestillingen "The Silence of Leaving", og bilen er en del av rekvisittene, sammen med en pistol, et 40 meter langt sørgeslør, en gravplass og en "ekte" enhjørning.

— Det er en teaterperformance, der bildene skaper handlingen, sier scenekunstneren, som denne gangen holder seg på sidelinjen.

ENHJØRNING: Kristina Knaben Hennestad sammen med hesten Jelle, som blir til en sort enhjørning i forestillingen. Hornet er laget av Erik Pirolt. - Jeg har lest at en hvit enhjørning er et symbol på uskyld og jomfruelighet. Derfor var det fint å få en sort, som kan symbolisere kraft, sier Vallenes. Foto: Jacob Buchard

Inspirert av Collett

Forestillingen er en videreføring av forestillingen "Not Just An Angel", som Vallenes fremførte i Domkirka i januar i år. Der var temaet stemmerett, basert på Camilla Colletts "Amtmandens Døtre". Den teksten er også inspirasjonskilden til "The Silence of Leaving".

Laura performance 4.jpg Foto: Torstein Øen

— Det er et sted i "Amtmandens Døtre" hvor søstera til hun som må gifte seg med en mann hun ikke elsker tar med seg en dukke som ligner på søstera og begraver den, samt alt som hører til søstera, langt inne i en grotte. "Hermed endte min barndom" står det. Det var sterkt å lese. Jeg brukte noe av det i Domkirka, og tar tak i det her, der søstera graver det opp igjen, sier Vallenes.- Jeg ønsker å si noe om det å bli voksen, å få mer ansvar og vissheten om at en er i ferd med å bli del av en voksenverden uten alt det trygge rundt seg som før, legger hun til.

Vågsbygd-elever medvirker

Med på laget er skuespillerne Tone Martine Kittelsen, Kristina Knaben Hennestad og Ulrikke Benestad, samt 15 elever fra 1. klasse drama på Vågsbygd vgs. De har statistroller i forestillingen, i tillegg til at de har bidratt i forarbeidene under workshops med Vallenes.

ACTION: Som vanlig er det visuelle uttrykket sterkt i Vallenes sine forestillinger. Foto: Torstein Øen

— Jeg har møtt dem fire ganger. De har sendt meg tekster, og vi har gjort oppgaver sammen på skolen. De har også vært med på en prøve her en gang. De tenker mye, og kan mye. Med de på laget blir det ikke kjedelig, og publikum detter ikke av, sier Vallenes.

Internasjonale gjestespill

"The Silence of Leaving" er et bestillingsverk fra Assitej-festivalen, som arrangeres i Kilden fra 16.-19. oktober. Det er en internasjonal festival som vil bidra til inspirasjon og kompetanseheving innenfor scenekunst for et ungt publikum.

— Jeg så en prøve i går (mandag, red.anm.), og det er veldig givende at en lokal kunstner går inn i tematikken rundt deltakelse i samfunnsdebatten, samt at hun inkluderer de unge selv. Vi vet, og opplever, at det gir forestillingen et autentisk snev, og det øker graden av troverdighet, sier Bjørn Birch, festivalprodusent og styreleder i Assitej Norge.

GJESTESPILL: Tyske Gob Squad og belgiske Campo samarbeider om "Before Your Very Eyes", som handler om å vokse opp hurtig og ønsket om å forbli et barn. Foto: Phile Deprez

Festivalen inneholder hele åtte ulike forestillinger, som vil spilles flere ganger. I tillegg til norske produksjoner er det hentet internasjonale gjestespill fra Danmark, Nederland, Belgia og Tyskland— Gob squad er et av Tysklands store teater for barn og unge. De samarbeider med Campo fra Belgia. De er piloter innenfor produksjoner for barn og unge i Europa. Vi er kjempestolt over at de kommer, og teaterfolk sperrer opp øynene når de ser de på programmet, sier Birch.

19 gutter i danseforestilling

— Vi håper å kunne fortelle at det er kult å danse, også for gutter, sier Dagfinn Tutturen, en av prosjektlederne for danseforestillingen "Løp", som vises under Assitej-festivalen.

"Løp" ble laget i Belgia i 2008, og tre belgiske koreografer reiser rundt i verden for å sette opp forestillingen. Under Assitej-festivalen spilles den av fire dansere fra Fredrikstad og hele 14 dansere fra Vest-Agder. Og alle er gutter.

KREVENDE: - Forestillingen handler om det å være gutt, og aldri å gi seg, men gå videre. Det er en fysisk krevende forestilling, men vi backer hverandre opp som en gruppe, sier prosjektleder Dagfinn Tutturen. Foto: Privat

— Jeg er med selv også, så vi er 19 gutter på scenen. Dans er ofte forbundet med jenter og ballettskjørt, og det er ikke så mange gutter som ønsker å danse. Jeg holdt på å gi opp underveis, men nå er vi en fantastisk gjeng. Det er mer teater/dans, og vi utfordrer begrepet dans i forestillingen, sier Tutturen.

Forestillingen vises i Kildens multisal både fredag og lørdag.