KRISTIANSAND: — Dette er den største lokale premieren siden "Yohan". Antall involverte tatt i betraktning, så er det definitivt det, sier Kristian Landmark til Fædrelandsvennen.

Over 250 personer har vært involvert i filmen, og det er sannsynligvis ikke mange dokumentarer som har en lengre rulletekst enn kaperfilmen fra Landmark, Ole Tellefsen og Christian Wulff. Mange av dem var også til stede i sal 1 på Fønix under førpremieren tirsdag kveld. Totalt var det i underkant av 400 mennesker som så filmen.

— Det var nesten full sal. Det er overveldende, sier Tellefsen.

— Og det var veldig gøy å få ordentlig applaus etterpå. Den hørtes ikke bare høflig ut, repliserer Wulff.

(Artikkelsen fortsetter under bildet)

MYE FOLK: Nesten 400 var på plass i sal 1 på Fønix da "Med rett til å kapre" hadde førpremiere tirsdag kveld. Kristian Landmark (f.v.), Livar Hølland, Christian Wulff og Ole Tellefsen står bak filmen. Foto: Kjetil Samuelsen

Førpremierefest på Aladdin

Etter førpremieren var det fest for de involverte på Aladdin, og der vanket det mange gratulasjoner til filmskaperne. Deriblant fra ekteparet Odd og Grete Hynnekleiv, som lagde "Yohan" i 2010.— De som er her, er ikke de mest kritiske. Men det er en lettelse at de involverte er imponert, sier Tellefsen.

Hvor fornøyd er du nå?

— På en skala fra 1 til 10? 10,5, sier Tellefsen og smiler.

— Jeg er fantastisk godt fornøyd. Det har vært en utrolig opplevelse. Alt har gått over all forventning. At filmen står så godt som kinofilm er gøy å se, sier Landmark.

(Artikkelsen fortsetter under bildet)

GRATULASJONER: Etter førpremieren var det fest på Aladdin. Her gratulerer Odd Hynnekleiv (t.h.) Kristian Landmark med filmen. I midten står Alex Scherpf, som har fortellerstemmen til hovedpersonen i dokumentaren. Foto: Tore André Baardsen

Bok, dvd og cd til høsten

Onsdag kveld blir den også sendt på NRK1, i beste sendetid, rett etter Dagsrevyen. Trioen er opptatt av at folk skal få med seg den forholdsvis ukjente historien om den ellers så sindige sørlendingen.

— Nå har vi formidlet historien, så satser vi på bok, dvd og cd med filmmusikken til høsten. Vi har masse ekstramateriale som vi ønsker å komme ut med, sier Tellefsen.

— Jeg tror Norge kommer til å kjenne denne historien nå etter hvert. Og det tror jeg Norge har godt av. Wulff sier at vi har råd til å ha god moral, men det er godt å bli minnet om en annen virkelighet, sier Landmark.

Savner synliggjøring i Kristiansand

IMPONERT: - Filmen var imponerende. Den forteller hva kapertiden var, hvilke følger det fikk for folk og omhandler politikken. Den er godt balansert. Og med en fantastisk musikk, sier fylkesmann Ann Kristin Olsen Foto: Kjetil Samuelsen

Farsund har i mange år arrangert sine kaperdager, og vært bevisst sin tradisjon som kaperby. Men i Kristiansand er det lite som tyder på byen var kapertidens hovedstad. Fylkesmann Ann Kristin Olsen vokste opp i Gravane 1, hvor den største kaperrederen i Norge bodde under kapertiden. Hun hadde innledningsord til førpremieren, og er glad for at denne spennende historien nå fortelles.— Det er pussig at det har vært så lite fokus på denne perioden i Kristiansand, som er så spennende. Jeg synes det er fint at dette kommer nå, og man kan lure på hvorfor det ikke har vært fokus på det tidligere. Farsund har sine kaperdager, og hver sommer strømmer det 8000 mennesker til byen. Det kan være tilfeldig at ikke Kristiansand har hatt noen som har vært interessert i å ta et initiativ. Men Kristiansand var kaperhovedstaden, så det bør absolutt settes fokus på det, mener fylkesmann Olsen.