GØY STRESS: - Mammutsalg er en del arbeid, men det er veldig gøy, mener Arny Skjerping (t.v.) og Anette Buestad, som søndag klargjorde Ark Markens for storinnrykk mandag morgen. Foto: Sondre Steen Holvik
GJENGANGER: Ingrid Espelid Hovig i høy stabel er på plass, i år som i fjor. Folk får aldri nok av rutete kokebøker på billigsalg. Foto: Sondre Steen Holvik
Arny Skjerping klargjorde søndag Ark Markens for storinnrykk mandag morgen. Foto: Sondre Steen Holvik
BESTSELGERE? Her er noen av de 810 titlene man antar vil gå unna i mengder under mammutsalget, som varer i to uker. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: Alt er klart for årets mammutsalg.

— I dag må vi gjøre unna alle forberedelser, for mandag har vi bare tid til kundene. En del handler både gaver til jul og bursdagsgaver de kan dele ut resten av året, opplyser daglig leder Anette Buestad hos Ark Markens da Fædrelandsvennen er innom søndag ettermiddag.

Mens det kun er en viss snøskredfare i fjellet, er det garantert at det går et bokskred nede i byen mandag. Og som i fjellet gjelder det å være beredt før det blåser opp.

Aldri mett på Hovigs kokebok

Fem medarbeidere rigger bokhandelen midt i gågata. En og annen forbipasserende bokorm kaster et nysgjerrig blikk gjennom ruta, forbi plakater som ikke levner tvil om hva som er i gjære.

— Er det moro eller stress?

— Det er en del arbeid, men det er veldig gøy. Mammutsalget skiller seg fra andre kampanjer ved at det er en langt større bredde i utvalget. Her får man titler som aldri er på salg ellers, svarer Anette Buestad.

Under årets skred kan leserne velge blant 810 boktitler med opptil 80 prosent rabatt, totalt 1,3 millioner bøker. Enkelte kommer i kun få eksemplarer, andre i store stabler.

Blant gjengangerne er den rutete kokeboka til hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig.

— Folk blir aldri mette av den boka. Det er stadig nye som skal flytte på hybel og som får kokebok av mor og far med på lasset, forteller Buestad.

Startet i 1885

500 ballonger skal holde, da er mammutstemningen sikret. De henges i klaser over bokstabler eller danderes i vinduene.

— Det er høy ballongfaktor. Får se om jeg blåser opp alle, mulig jeg er litt sår på fingrene innen den tid, forklarer butikkmedarbeider Ane Tollerød Fosse, utstyrt med elektrisk ballongpumpe, ellers ville lungene neppe overlevd søndagen.

Det tradisjonelle boksalget startet allerede i 1885, men mammutnavnet ble først lansert i 1964. — For 10-15 år siden var det mer trykk på mammutsalget, fordi det bare fant sted annethvert år. Da opplevde vi lang kø utenfor butikken, det gjør vi ikke nå lenger. På grunn av sterke kjeder er det tilbud på bøker hele året, forklarer Erik Myrvold hos Berge Libris, som har stått bak disken siden 1969. ## Julesalget er bedre butikk

— Er det kun lesehester som saler opp under salget?

— Noen er kun interessert i én eller to bøker, men så har vi de som bestiller 15–20 titler. Det er lesehestene, svarer Myrvold, og legger til at mammutsalget likevel ikke er årets høytid:

— Julesalget er mye viktigere i vår bransje. Da selges det mange bøker til høyere priser, og vi får inn 25 prosent av årsomsetningen.

Og når man er inne på summer legger han ikke skjul på at konkurransen er langt tøffere enn før. Fem bokhandlere i Markens – den på Sandens riktignok i ferd med å legge ned – samt utsalg på Amfi Vågsbygd og Sørlandssenteret merkes på bunnlinja.

— For tre-fire år siden hadde vi godt over 20 millioner i omsetning, opplyser bokhandler Myrvold, som forsikrer at de fortsatt går i pluss.