"The Night Manager"

Kanal: TV 2, 21. mars — 24. mars.

Terningkast: 5

Thrillerserien «The Night Manager» er basert på John Le Carrés bestselgende roman med samme navn, og er ingen klassisk påskekrim.

Serien har flere kjente navn på rollelista. Historien handler om den tidligere britiske soldaten Jonathan Pine (Tom Hiddleston, «The Avengers») som jobber som nattevakt på et luksushotell i Egypt. Der innleder han et forhold til elskerinnen til en svært farlig mann og får kjennskap til at han kjøper store mengder våpen fra en engelsk forretningsmann, Mr. Roper (Hugh Laurie, «House»), som viser seg å være enda farligere.

Da elskerinnen blir drept flykter Pine til Sveits og sletter Egypt fra CV-en, men han klarer ikke å slette det like lett fra minnet. Og når plutselig Mr. Roper står foran ham i hotellresepsjonen i Sveits, tar hevntankene form. Han blir rekruttert av etterretningsagenten Angela Burr (Olivia Colman, «Broadchurch») for å infiltrere den indre sirkelen til våpenhandleren. Angela har selv forsøkt å felle Mr. Roper de siste ti årene, men hun kommer aldri nær nok. I Pine ser hun sin siste og beste sjanse til å felle en av verdens mest farlige menn.

Serien er regissert av den danske regissøren Susanne Bier («Brødre», «Etter bryllupet»), og trekker deg inn fra første stund. Det kan kanskje være vanskelig å se for seg Hugh Laurie som en av verdens farligste menn, men jeg kan ikke tenke meg noen bedre for rollen. Han er overraskende skummel. Ikke den klassiske påskekrimmen, men en spionthriller som absolutt er verdt å se.

"Nedgravde hemmeligheter"

Kanal: NRK1, serie i seks deler, 21. -23. mars

Terningkast: 4

"Nedgravde hemmeligheter" Foto: John Rogers

Et lik blir funnet i en gammel bygning. I starten vet de ikke om det er over 100 år gammelt, eller om personen døde i løpet av de siste årene. Uansett har Cassie Stuart (Nicola Walker), tenkt å finne ut av det. En forbrytelse er ikke mindre alvorlig fordi den skjedde for lenge siden, mener hun.Samtidig som vi følger Cassie og hennes litt mindre entusiastiske partner, Sunil «Sunny» Kahn (Sanjeev Bhaskar), blir vi også kjent med fire ulike personer som lever veldig forskjellige liv, og som tilsynelatende ikke har noe med hverandre å gjøre. Men kjenner en virkelig våre nærmeste? Hvilke hemmeligheter bærer de på?

Anmeldelsen baserer seg på første episode, og den trigget absolutt nysgjerrigheten min til å følge mysteriet til bunns. Serien har en klassisk oppbygging med flere mistenkte som alle potensielt kan være drapsmannen, og en etterforsker som ikke gir seg før morderen er tatt. Her er det selvfølgelig heller ingen typiske monstre. Det kan være den lokale presten, den suksessfulle forretningsmannen, den eldre mannen i rullestol som hengivent tar seg av sin demente kone, eller den snille kvinnen som hjelper vanskeligstilte barn. Altså, ingen nyskapende serie, men absolutt severdig påskekrim. Kan du gjette hvem morderen er?

"And Then There Were None"

Kanal: TV2, 25. mars og 26. mars.

Terningkast: 5

"And Then There Were None" Foto: Adrian Rogers

Det er aldri feil med Agatha Christie, spesielt ikke i påska. TV2s påskekrim «And Then There Were None», er basert på Agatha Christies roman med samme navn som er solgt i over 100 millioner eksemplarer.Ti personer inviteres av ymse grunner til å komme til Soldier Island av ekteparet Owens, men ingen vet egentlig hvem ekteparet er. Alle har mørke hemmeligheter i bagasjen og det blir raskt tydelig at ingen av dem er tilfeldig valgt. Og da de på mystisk vis blir tatt av dage, en etter en, blir det også klart at det er en morder iblant dem. Er det en av dem, eller er det noen andre på øya?

I rollene møter vi blant andre Maeve Dermody, Charles Dance («Games of Thrones», «The Imitation Game«), Toby Stephens («Black Sails», «Die Another Day«), Aidan Turner («Hobbiten-filmene«), Sam Neill («Alcatraz«) og Noah Taylor («Charlie og sjokoladefabrikken», «Game of Thrones«), og hver og en er med på å sette den riktige, uhyggelige stemningen.

Selve øya og huset er også som en karakter i seg selv, og er med på å få det til å kaldt nedover ryggen på deg. Det grå og triste England-været gjør det heller ikke mindre dystert, og får deg definitivt til å sette pris på at du sitter trygt i sofaen med påskeegget på fanget. Ypperlig påskekrim med akkurat rett mengde gys.

"Ingen Utvei"

Kanal: NRK1, 24. mars

Terningkast: 4

"Ingen Utvei" Foto: Ben Blackall

Første sesong av «Ingen utvei» («Prey«) ble vist i fjor påske, og nå er politietterforsker Susan Reinhart (Rosie Cavaliero) tilbake i en ny frittstående sesong.Fengselsbetjent Dave Murdoch (Philip Glenister) følger en av de kvinnelige innsatte, Jules Hope, (Myanna Buring) til sykehuset for å ta noen prøver. Mens han venter på at hun skal bli ferdig ringer hans gravide datter og forteller at hun er blitt kidnappet. En mann, som sier at han er Jules’ bror, tar over telefonen, og sier at hvis Murdoch ikke hjelper søsteren å rømme kommer han til å drepe datteren og hans ufødte barnebarn. Murdoch ser ingen annen utvei og flukten er i gang.

Oppbyggingen av serien er veldig lik første sesong, hvor det var en politimann som var antatt skyldig og jaktet på av Susan Reinhart. Men det er likevel en spennende historie med mange tvister og vendinger underveis. Jeg synes karakteren Susan Reinhart til tider kan være noe irriterende og firkantet. Det hun mangler av varme og sjarm, tar hun imidlertid igjen for med sin standhaftighet. Susan gir seg aldri.

I denne sesongen har de tatt med en ny karakter, politietterforsker Richard Iddon (Nathan Stewart-Jarrett), som er med på å løse opp stemningen litt. Han fungerer som en fin motvekt til Susan, og alt i alt er dette en vellaget og spennende krimserie.

"Unge inspektør Morse"

Kanal: NRK1, 25. mars — 28. mars.

Terningkast: 5

"Unge inspektør Morse" Foto: ITV Global Entertainment

I sesong tre av den britiske krimserien «Unge Inspektør Morse» («Endeavour») fortsetter handlingen på et vis fra sesong to. Sakene og mysteriene som løses er nye i hver episode, men hva som skjer med etterforskerne er en historie i utvikling. Derfor kan noe virke forvirrende hvis du ikke har sett den forrige sesongen, men du får nok drypp av info utover i første episode til å forstå hva som har skjedd.I andre sesong ble nemlig Oxfords briljante, unge detektiv Endeavour Morse suspendert fra jobben og fengslet. I sesong tre har han akkurat sluppet ut etter en måned i fengsel og navnet hans er renvasket. Han er imidlertid ikke helt klar for å møte verden, og holder til i en liten hytte i skogen nær noen av sine rike klassekompiser fra Oxford. Men da en ung kvinne blir funnet drept like bortenfor der han bor, trekkes han motvillig inn i saken.

Serien er ekstremt vellaget og velspilt, og er helt blant toppen av britisk krim. Den kan til tider likne litt på tv-serien «Sherlock», men noe mindre eksentrisk. Handlingen foregår på slutten av 60-tallet og den har akkurat det rette uttrykket og følelsen fra den tiden. I andre episode forsvinner en au pair sporløst etter at hun har vært på kveldsskole, i tredje episode brenner en artist inne og politiet har ingen anelse om hvordan brannen startet, og i den fjerde episoden tar Morse sin eksamen for å bli overbetjent, samtidig blir en tekstilfabrikk-eier skutt og drept. Mye krimgodt å knaske på her, altså.