— Det går veldig bra, det er en opplevelse for livet. Det er mye som skjer hele tida, og man får sett hvordan en stor turné fungerer, sier Tini Flaat på telefon fra Riga.

Kristiansand-artisten er på turné med Norges internasjonale supergruppe, a-ha, en jobb hun landet etter å ha stiftet bekjentskap med Magne Furuholmen gjennom TV2-konseptet «The Voice».

Blodfans

På den pågående turneen synger hun «Crying in the Rain», «Velvet», og «Lifelines» i duetter med henholdsvis Morten Harket, Paal Waaktaar og nevnte Furuholmen.

— Det er en stor opplevelse å stå på en scene og kommunisere gjennom musikk til mange tusen mennesker. Det er noe av det største man kan oppleve som artist. Jeg storkoser meg på scenen, sier Flaat, som også har fått oppleve den norske trioens lidenskapelige fanskare på nært hold.

— A-ha har mange blodfans. De hyler og skriker, og kaster blomster på scenen. Jeg opplevde noe hyggelig i Moskva, der ble jeg møtt av en stor plakat med «Velkommen, Tini». Så de tar meg godt imot, og det er gøy å oppleve, sier hun.

— Jeg skjønner nå hvor store a-ha er i utlandet. Jeg hadde nok ikke forestilt meg at det skulle være så vilt. Jeg har aldri opplevd noe som dette før, så jeg bare nyter det som skjer.

Ukjente låter

Trommeslager og UiA-lærer Karl Oluf Wennerberg er også med på turneen. Venndølen har svinget trommestikkene for bandet siden 2009, og er også fornøyd med de første par ukene av årets turné.

— I går syntes jeg vi spilte dødsbra, sier han til Fædrelandsvennen, mens han er i ferd med å sjekke ut fra hotellet i Riga.

- Er det noe annerledes med denne turneen for din del?

— Dette er jo en «Cast in Steel-turné», så vi spiller en del mindre kjente låter. Det er noe vi synes er kult, å presentere nye låter.

Karl Oluf Wennerberg har spilt med a-ha siden 2009. Foto: Kjartan Bjelland

— Er det mer krevende? Å spille låter som ikke er så kjente?- Ja, det kan du si. Hitrekka er lagt til slutten, og jeg merker jo at det er en forløsende faktor, sier Wennerberg, som gleder seg litt ekstra til å spille fire konserter i England rundt påske.

— Der får vi virkelig se om dette er liv laga. I England er det «no mercy» hvis det ikke fungerer, både fra publikum og presse, sier han.

Sightseeing

Etter en fire år lang pause, annonserte a-ha comeback i mars i fjor. Albumet «Cast in Steel» kom i september, og ble deres tiende studioalbum. Etter noen enkeltstående konserter, begynte nordmennene den pågående turneen i Russland i begynnelsen av denne måneden.

Furuholmen, Harket og Waaktaar spilte sin foreløpig siste konsert i Kristiansand på Sør arena i 2010. Foto: Skau, Jon Anders;Ellefsen, Kristin

Tini Flaat sier hun har latt seg imponere av det store og gjennomprofesjonelle apparatet rundt trioen, noe som også gjør det mulig for aktørene til å nyte litt fritid mellom konsertene.— Alt er nøye planlagt og tilrettelagt, så det blir tid til andre ting også. Vi går på museer og restauranter, og får gjort litt sightseeing innimellom, sier Flaat, som nå er på vei til Minsk, hvor bandet har konsert torsdag.