— Vi er fattige hvis det er detøkonomiske som skal styre byutviklingen, sa Mette Gundersen (Ap) under debatteni byutviklingsstyret torsdag.

— Det vil være lettvint å ikke ta innover seg de økonomiske realitetene, og det vil bety en monumental kostnad åbevare fasaden, sa Frps Stian Storbukås. Han tilhørte flertallet som stemte nedVenstre og Aps forslag om å bevare fasaden på gamle Kristiansand teater.

Les også:

Høring

Byutviklingsstyret var imidlertid enstemmige når det gjaldt å sende forslaget til reguleringsplan for kvartal 49 ut på seks ukers høring.

Den åpner for salg og riving av den gamle teaterbygningen i Kongensgate.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Bevaringsforslag

Samtidig fremmet imidlertid Venstre og AP sammen forslag om å bevare fasaden.

Kristiansand kommune eier en bygning, Agder Teater, som har en betydningsfull, kunstnerisk fasade, skriver innsenderen. Han foreslår at man tar i bruk dette bygget til et mulig Kjell Nupen-museum. Foto: ARKIV

Det ble gjort på grunnlag av de mange protestene og innsigelsene mot å rive Henrik Finnes kunstverk som dekker frontveggen.

Forslagets annet punkt var å utrede fremtidig plassering av kulturskolen ibygningen. Bygningens arkitekturhistoriske egenverdi ble også trukket fram.

Bare AP og Venstre støttet bevaringsforslaget, mens Frp,KrF, Høyre og MDG stemte imot. Forslaget om å utrede plassering av kulturskolenfikk 4-4 i stemmetall, men falt mot dobbeltstemmen til fungerendekulturstyreleder Stian Storbukås (Frp)

Avgjørelsen ble fluksens anket til formannskapet som harsitt neste møte 14. januar.

Les også:

Byutviklingsstyret var imidlertid enstemmige når det gjaldtå sende forslaget til reguleringsplan for kvartal 49 ut på seks ukers høring.Det åpner for salg og riving av den gamle teaterbygningen i Kongensgate.

Stoppet av fylket

Reguleringsplanen som nå sendes ut på høring erkommunens andre forsøk. Den forrige ble stoppet i sin høringsrunde avinnsigelser fra Vest-Agder fylkeskommunes hovedutvalg for samferdsel, miljø ogareal. I det nye utkastet imøtekommes innsigelsene som gjelder bevaring avgamle Aladdin kino og høyderegulering. Kommuneadministrasjonen fastholdersamtidig planen om å åpne for salg og riving av det gamle teateret. Dette gikkVenstres Solveig Nilsen hardt ut mot:

"Riv, riv, riv"

— Dette er tamt! Det er stortengasjement rundt saken, og de faglige vurderingene som er innhentet sier atbygget er bevaringsverdig. Det er merkelig å innhente vurderinger som manoverhodet ikke tar hensyn til. Her skal det gå fort. Det er riv, riv, riv. saNilsen før hun la fram forslaget til vern av fasaden og utredning av hvorvidtdet kan bygges nye lokaler for kulturskolen i bygningen.

"Henger ikke sammen"

De sterkeste innvendingene mot bevaring kom fra tekniskdirektør Ragnar Evensen:

— Kulturskolen ønsker et nybygg, ogfor dem er det ikke et primærønske å igjen flytte inn i et eksisterende bygg.De fleste bygg har kulturhistorisk verdi, og her er det faglig uenighet omhvorvidt det er forsvarlig å rive. Å bevare fasaden er helt sikkert mulig, mendet har en stor kostnadsside. Det har vi erfart i bygget vi nå sitter i, hvorfasaden kostet 20 millioner kroner å bevare. At det ikke er vinduer i fasadenpå teateret gjør bygget mindre fleksibelt. Hvis man gjør dette må man salderebudsjettet for inntekter fra salg av kommunale eiendommer som dere har vært medå vedta i bystyret. Det henger rett og slett ikke sammen, sa Evensen.