KRISTIANSAND: Det populære talkshowet tar opp alvorlige temaer innenfor psykiatrien på en uformell og ny måte, ved å sette samtalepartnerne på en scene og invitere publikum. Under onsdagens talkshow er temaet "frihetsberøvelse/tvang innen psykisk helsevern", og gjestene er både folk som har utført og folk som har blitt utsatt for tvang.

— Det er et mye debattert tema innenfor psykiatrien. Blir det brukt for mye eller blir det brukt for lite? Det er viktig hele tiden å ha en høy, faglig bevissthet rundt dette temaet. Med å ta det opp i Nesten Helg prøver vi å nyansere bildet folk har av bruk av tvang innenfor psykiatrien. En ting er den enkeltes frihetsfølelse og den krenkingen det medfører å bli utsatt for tvang. Den andre siden er lovverket som gjør det mulig å bruke tvang i tilfeller hvor pasienter er i fare for å skade seg selv eller andre. Til talkshowet vil det også komme to gjester som sier at tvangen har vært god for dem som vil dele sine erfaringer, sier Nesten Helg-sjef og psykolog Karl Erik Karlsen.

Reddet livet

En av dem som deler av egne erfaringer er Ingrid Heimark. I dag jobber hun som erfaringskonsulent ved psykiatrisk avdeling og sitter i klinikk for psykisk helses ledergruppe for Mental Helse. Tidligere har hun selv opplevd flere tvangsinnleggelser, og derfor er det viktig å stille opp for å sette problematikken ved bruk av tvangsinnleggelser på dagsorden. Selv var hun selvskader og tok flere overdoser. Hun ville begå selvmord.

— Jeg mener at bruk av tvang har reddet livet mitt. Jeg hadde gitt opp og var veldig syk, og til slutt så de ingen andre muligheter enn å tvangsinnlegge meg I 2003. Først var jeg rasende. Jeg stolte ikke på systemet og sa det til dem. Men på grunn av innleggelsene fikk tillit til dem, og følte etter hvert jeg hadde et godt opplegg rundt meg, sier Heimark.

Snever politikk

Den siste gangen hun tok en overdose var i 2006, og det er nå over to år siden hun var innlagt sist. De to siste årene ser hun på som de beste i sitt liv, men erfaringene har gitt henne et behov for å dele sitt syn på psykisk helsepolitikk.

— Jeg tenker det er flere grunner til at jeg gjør dette. Jeg er glad for behandlingen jeg har fått, og samtidig ønsker jeg å hjelpe andre. Jeg er litt bekymret for den veien politikken går. Det går mer og mer over til en snever definisjon av psykose som eneste grunn for tvang. Hvis disse blir mer snevret inn, så vil folk som er i den situasjonen jeg var i risikere å dø. Respekt for mennesket innebærer en respekt for livet, og det å bruke tvang ved fare for selvmord er omsorg. Jeg er ikke for ubegrenset bruk av tvang. Man må alltid se på pasienten med respekt. Er det best for pasienten eller er det lettest for systemet? Respekt er utgangspunktet for å bruke tvang på riktig måte, sier Heimark.

Øvrige gjester i talkshowet er psykiatrisk sykepleier og tidligere tvangsinnlagt Per Ivar Støle, klinikksjef ved Klinikk for psykiske helse Anders Wahlstedt og lege og psykiater Oddvar Sæther.