KRISTIANSAND: — I Sverige tåler de ikke ting som ikke er helt politisk riktig. Da er de der med en gang, og det synes jeg nok er tilfellet her også. Selv om hun ikke tar feil i alt, blir dette veldig overdrevet, sier Tiril Valeur.

Undervurderer barna

Barnebokforfatteren fra Kristiansand har blitt kjent blant annet for bøkene om Polly-Esther. Hun synes den svenske teaterregissøren Sofia Jupither overdriver kraftig når hun kritiserer Thorbjørn Egners Kardemommeby som "høyreekstrem" og "skadelig for barn".

— Hun undervurderer egentlig barna litt når hun gjør dette til noe skadelig. Dette er faktisk et godt utgangspunkt for å kunne snakke med barn om hvordan det var før og nå, for dette forstår de, sier Valeur.

Ødelegger

Hun er generelt motstander av å modifisere gamle kulturytringer for barn etter mer moderne verdier.

— Det samme skjedde jo da Pippis pappa ble forandret til "Sydhavskonge". På den måten ødelegger man det som vi må forstå er et produkt av tiden det er skrevet i. Samtidig må vi jo tåle å høre dette om Egner, for kritikken er ikke på jordet på alle måter. For oss er det vanskelig å se Egner tydelig, ettersom han jo er nokså "hellig" i dette landet, sier Valeur.

Politisk korrekthet

Hun fastholder likevel at den kraftige Egner-kritikken er overdrevet og nokså "svensk", og trekker fram et annet eksempel på at barnelitteratur i Sverige vurderes svært strengt:

— Stina Wirséns figur "Lilla Hjärtat" lignet litt på det vi kjenner som "vesle Sambo", og det ble kjempebråk, sier hun.

Debatten endte sist høst med at den svenske barnebokforfatteren trakk bøkene med Lilla Hjärtet fra markedet etter å ha blitt beskyldt for rasisme fra en rekke hold og kanter.

— Jeg synes ofte svenskene er altfor politisk korrekte. Men måten Egner oppfattes på har nok også litt å gjøre med hvordan han leses. I Dyreparken har jeg sett tante Sofie fremstilt som den geskjeftige dama som alle menn blir dotter når de kommer i nærheten av. Det er ikke sikkert Sofia Jupither har sett henne fremstilt på samme måten i stykket hun beskriver, sier Valeur.