JFP_0835.jpg Foto: Jørund F. Pedersen
JFP_0783.jpg Foto: Jørund F. Pedersen
Offspring.jpg Foto: Jørund F. Pedersen

Det gikk som det måtte gå. Så fort The Offspring startet hitparaden gikk de tusenvis av tilskuerne av hengslene på Hovesletta. Låtene er blitt sunget til, danset til og headbanget til helt siden nittitallet, og nå har en ny generasjon begynt med det samme.

Det er 20 år siden Offsprings suksessalbum «Smash». På Hove tirsdag spilte bandet mer eller mindre hele jubileumsplata. En plate som har solgt over femten millioner eksemplarer.

Det var ikke imponerende folksomt da bandet startet showet med «Nitro». Kanskje hadde en ganske solid regnskur skremt vekk et par tusen. Men mange flere kom til etter hvert, og den første superhiten kom som låt nummer seks. «Come Out and Play» var Offsprings gjennombrudd, og fikk selv de bakerste rekkene på sletta til å røre på seg.

Men det var da den siste låten i hovedsettet kom, at det virkelig ble alvor. «Self Esteem» er kanskje bandets signaturlåt — med et refreng som gjør det vanskelig å stå i ro. Mot slutten kom naturligvis også «Pretty Fly (For a White Guy)».

Elsker festivaler

Bandets vokalist, gitarist og låtskriver Dexter Holland tok seg tid til en prat med Fædrelandsvennen før konserten, i meget godt humør, om enn noe sliten etter mange konserter den siste tiden. Og Holland elsker festivaler.

— Det er deilig å føle energien fra folk og få en umiddelbar respons på det man gjør. På den annen side er det utrolig gøy å være i studio og skape noe nytt. Så jeg elsker begge deler, sier han.

Melodisk punk

Holland forteller at bandet under innspillingen av «Smash» i 1994, hadde følelsen av at de var i ferd med å lage en meget god plate. Men han hadde aldri drømt om suksessen som fulgte i kjølvannet av bandets fengende singler.

— Vi hadde gitt ut et par plater tidligere og hadde utviklet en slags sound allerede. Jeg har alltid elsket energien i punkrock, men jeg ønsket å tilføre et melodisk element, gode hooks. Prosessen kulminerte i «Smash». Vi drømte om å selge 100.000, men vi kunne ikke forestilt oss det som kom. Det er en plate som er spesiell for oss, så det er godt å spille så mange låter fra den.

— Tror du det er mulig for dere å toppe den? Eller må dere akseptere at den alltid vil stå som deres mest suksessrike album?

— Vel, det er jo noe vi etter hvert bekymret oss litt for. Men jeg synes «Americana» med «Pretty Fly (For a White Guy)», ble veldig bra, og de andre er blitt ok. Så jeg bekymrer meg ikke så mye for det lenger, sier han.

Også den foreløpig siste plata «Days Go By» (2012) fikk brukbare kritikker, og Holland forteller at det kommer nytt materiale til høsten.

Med båt

Punkrockerne kom til Hoveområdet med båt tirsdag. Det synes de, i likhet med mange andre artister, er en spesiell opplevelse.

— Det er andre gang i hele min karriere jeg kommer til konsert med båt, og den første var også i Norge. For en herlig måte å starte kvelden på. Og det er virkelig flott her. Vi har fin natur hjemme også, men den er spesielt vakker i Norge.