Trilogien skrevet av E. L. James har solgt over 100 millioner eksemplarer, og alt fra superstjerner til vanlige husmødre har lest bøkene med stor iver. Personlig synes jeg det er litt rart at bøkene har blitt så populære, men enda rarere synes jeg det er at så mange blir provosert av dem. Bøkene er ikke mer enn dårlig skrevet husmorporno, og forsøker vel egentlig ikke å fremstå som så mye mer heller.

Forfatteren fikk ideen til bøkene etter å ha vært en ivrig fan av ”Twilight”-sagaen, og byttet egentlig bare ut hoggtennene med håndjern. Historien handler i bunn og grunn om at gutt møter jente, gutt og jente forelsker seg, tukter hverandre litt på veien, før de så lever lykkelig i alle sine dager — ikke så veldig nyskapende eller provoserende.

At bøkene har blitt så populære på tross av sine dårlige litterære kvaliteter og helt åpenlyse plagiering av flere andre bøker og filmer, er likevel interessant. Den første filmtraileren til den oppkommende filmen er den mest sette traileren noensinne med rundt 100 millioner visninger totalt, så det er helt tydelig at historien har truffet en eller annen nerve.

I skrivende stund har jeg ennå ikke sett filmen, men etter traileren å dømme forventer jeg meg ikke den helt store filmopplevelsen. Jeg håper likevel at regissør , Sam Taylor-Johnson, har klart å tilføre historien et nytt lag og at skuespillerne har gnistrende kjemi. Uansett tror jeg verken den vil provosere eller sjokkere.

Mange har tråkket opp dette bedet før , som ”Nymphomaniac (2013), ”Secretary” (2002), ”9 ½ Weeks (1986), ”Last Tango In Paris” (1972), ”Antichrist” (2009), The Storys of O” og mange , mange flere. Men få eller ingen har oppnådd like mye oppmerksomhet og tilhengere som ”Fifty Shades of Grey”. Kvinner forteller om både mer og bedre sex etter at de leste bøkene, og om nytt liv som er blåst inn i halvdøde forhold. Babyer ikles klær med inskripsjoner som ”I am a Fifty Shades of Grey baby” og ”9 months ago mommy read 50 Shades of Grey”, og det selges sexy undertøy og sex-leketøy som aldri før.

”På kanten”-sex har blitt noe allment og stuerent gjennom historien om Anastasia Steele og Christian Grey, og kvinner over hele verden lyser stolthet - ikke skam over egen seksualitet. Det kan vel ikke kalles kvinnefiendtlig? En kan jo bare gru-glede seg til neste fenomen. ”Mr. Grey will see you now…”