Forfatter: Joel F. Harrington

Oversetter: Eivind Lilleskjæret

Sjanger: Historie

Forlag: Cappelen Damm

En from bøddel? Ja, Frantz Schmidt (ca 1553— 1634), som fikk sin makabre og skambelagte yrkeskarriere fra 1573 til 1617, tok sin gjerning høyst alvorlig. Målet var å gjenopprette familiens ære. Hans far var tilfeldig blitt utpekt som bøddel, og yrket gikk i arv. Schmidt kom til Nürnberg 24 år gammel som skarpretter. Han ble «Mester Schmidt» med gode kontakter i maktapparatet, men sosialt utstøtt.

Schmidt førte loggbok over alle henrettelser og torturer. Det ble 384 henrettelser, for det meste ved hengning og halshugging. Torturen for å tvinge frem tilståelser er hard kost, men noen metoder er ennå i bruk.

Når dette er blitt en fascinerende og menneskelig beretning, er det fordi historikeren Harrington eminent og velskrevet plasserer skarpretteren inn i en idéhistorisk ramme. 1500-tallet var preget av overtro, hekseprosesser, religiøse feider, pestepidemier, fattigdom, lav levealder, vold og kriminalitet. Bøddelen var viktig for å opprettholde ro og orden.

Scmidt ønsket å utøve yrket så eminent at etterkommerne kunne bli løst fra yrkesarven. 70 år gammel lyktes han ved et dekret fra keiser Ferdinand II, og Schmidt hensov som en mann av ære. Et bemerkelsesverdig livsløp var over.

Den-fromme-boddelen.jpg