Artist: Elin Furubotn

Plateselskap: Grappa

Sjanger: Viser

ElinFurubotCover.jpg

Humoristiske tekster, men med mye alvor i seg også. Dette er så meningsfullt og så flott at det er på tide å gi Elin Furubotn fra Stavanger en skikkelig lytteklem.Dette er hennes sjette album, og hun har blitt spilt mye på radio; ikke minst på P1 der årets sommerlige lykkepille har vært duetten mellom henne og Morten Abel med sangen «Så lett det kan ver». Teksten kan kanskje kalles for banal, men duetten har en brodd og et liv i seg som er vanskelig å fornekte. Hvorfor gjøre det vanskelig når det er så lett? For det er bare å kaste de tunge tankene og byrdene fra seg, og hive seg ut i sommerenga og glemme problemene.

På «Eg fant min himmel» er hun nasjonalromantisk og nærmest måpende over et sted som hun har funnet i vårt langstrakte land der det er så lyst at ikke er tid til å sove. Den siste av de ti låtene er en hyllest til det hele mennesket. Som i det stille står like oppreist uansett om problemene tårner seg opp eller det er medvind. Så flott!

En av de mest rørende sangene er likevel «Ei jenta». For Elin Furubotn kaller sin snart hundre år gammel mormor for det. Hun synger om vanene og den enkle hverdagen hennes, som hun likevel har full kontroll og glede over. Men her er noen tekster som har litt pessimisme og problemer i seg også. «Eg går i ring» handler om at det fins dager der man ikke får utrettet noen verdens ting.

Åpneren «Kom, kom, syng, syng» er en hyllest til livet, og hvor bra det kan være med en positiv innstilling og varm medmenneskelighet. Sangen virker som balsam i all sin positive kraft. Skål for livet, synger hun.

Her er mye god humor også. Ikke minst på sangen «På bursdagen din», der en tenåringsstemme synes at det meste er greit bortsett fra når mor spiller Karpe Diem på bursdagen sin. Elegant, stilig og smidig. For selv om Elin Furubotn nærmer seg det nære og personlige, så blir det aldri platt og klamt. Hun får god hjelp å gjøre dette substansielt og med dybde fra sytten musikere fra Stavanger symfoniorkester.

Arrangementene gir de visepregede melodiene hennes en ekstra dimensjon og et løft som gjør at det er fint å være lytter. Harmoni og et positivt sinn, og noen skildringer og undringer om livets mange fasetter, er ikke å forakte nå og da. Dersom du ønsker en nær og ærlig stemme i så måte, er det bare å bli kjent med Elin Furubotn sitt artisteri.