Western

USA 2010

Regi: Ethan Coen, Joel Coen

Manus: Joel Coen etter Charles

Portis' roman

Skuespillere: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon, Josh Brolin, Barry Pepper, Paul Rae

Sensur: 15 år

Egnethet: Ungdom/voksen

I 1969 kom «True Grit» med John Wayne i hovedrollen. Den filmen var bygd opp omkring nasjonalmonumentet John Wayne som innkasserte sin eneste Oscar for rollen. Filmen regnes den dag i dag for å være en av de mest appellerende westernfilmer noensinne.

Den nye utgaven, skapt av brødrene Coen, ligger nærmere romanen som filmene bygger på, «True Grit» av Charles Portis. Filmen ligger nærmere romanens historiske detaljer, dens struktur, tone og vesen. Romanens «stemme», 14-årige Mattie Ross, er med, hun høres som en bakenforliggende forteller, en såkalt «voice over». Og romanens epilog, 25 år etter hendelsene, er tatt fyldig med. Ingen av delene var tilfelle i John Wayne-utgaven.

Enkelte har karakterisert den fjortenårige Mattie som Pippi Langstrømpe. Det er en beskrivelse som er billig, enøyd og tom for refleksjon. Men også den første filmen var forræderisk mot romanskikkelsen. I 1969-utgaven ble hun endimensjonalt skildret som ei guttejente med bollesveis. Brødrene Coens film er tro mot romanportrettet: En jente på terskelen til å bli kvinne, formet i vilje, mot og modenhet av sin tid og sitt landskap – Arkansas i årene etter Den amerikanske borgerkrigen.

Hun bestemmer seg for å dra etter sin fars morder med hensikt å fange ham, bringe ham til hjembyen og henge ham. Eller skyte ham, for deretter å bringe ham til hjembyen. Hun allierer seg med en eldre marshall, «Rooster» Cogburn (Jeff Bridges i John Waynes rolle), enøyd og fordrukken. Mattie hyrer ham for å dra inn i indianerterritoriet, der folk forteller at hennes fars morder (Josh Brolin) befinner seg. Mattie egler seg med, det samme gjør en selvforelsket Texas-ranger (Matt Demon).

Filmen har mange av westernfilmens elementer, den tilfredsstiller en westernelsker, men som i Clint Eastwods «Unforgiven» fra 1990 («Nådeløse menn» i norsk utgave) er den både en utvidelse av sjangeren og en form for aftensang over den. Helten Rooster Cogburn sees på med ironi, desillusjon og beskhet, men i siste akt vokser han, sprenger grenser og blir faktisk en helt. En helt med «True Grit», som vel best kan oversettes med «ekte tæl». Og filmen samler i seg i bunn om begrepene tro, vilje og mot.

Filmen er regissert med en countryballades rytme, med Coen-brødrenes helt spesielle blanding av rundhåndethet og stram økonomi i linjer og i virkemidler, av deres kunstneriske strenghet og deres opptatthet av bisarre detaljer.

14-årige Hailee Steinfeld som Mattie er bevegelig og troverdig i sin stahet, i sitt sinne, i sin frykt, og ikke minst i at hun representerer filmens lille håp. Hun er nominert til Oscarpris for beste birolle, Jeff Bridges for beste hovedrolle. Filmen har til sammen ti – 10 – Oscarnomineringer. Den fortjener alle sammen!