— Det er et segment av dem under 22 år som man ser lite til i søknadene, og det vil vi gjøre noe med, sier saksbehandler Jørgen Skauge ved kulturdirektørens stab.

Siden 2009 har Kristiansand kommune investert til sammen fire millioner kroner i satsning på rytmisk musikk. Den årlige såkalte "rockemillionen" administreres av Sørf (Sørnorsk kompetansesenter for musikk).

Mer til de ferske

Også for 2014 har bystyret bevilget rundt 1,1 millioner kroner til formålet, men nå er retningslinjene blitt endret av kulturstyret.

Fremdeles skal hovedtyngden gå til arrangør- og turnéstøtte for lokale arrangører og artister. Det vil si at 64 prosent, eller rundt regnet 700.000 kroner er søkbare til dette formålet.

Det nye er at det fra denne potten kan søkes introstøtte. I saksdokumentene fra kulturstyret heter det at:

"ordningen skal dekke de ferske og unge aktørene og vil ha enklere søknader og en maks tildeling på kr 5000. Turnéstøtten er tenkt å bidra til flere konserter for unge og nyetablerte band som får sine første spillejobber i bydelene og kommunene tett på Kristiansand."

Mer til de proffe

I den andre enden av skalaen vil kulturstyret nå gi mer til dem som er på vei mot profesjonalisering.

— Det er en ordning som er rettet mot de mer ambisiøse, sier Nordhus.

I vedtaket fra kulturstyret omtales profesjonaliseringsstøtten slik:

"Målet er å skape en sterk, bærekraftig, mangfoldig og moderne musikkbransje og stimulere til at de ambisiøse utøverne og aktørene blir værende og får utvikle seg i Kristiansand. Tilskuddene vil gå til strategiske reiser, kompetansehevende tiltak og øvrige langsiktige profesjonaliseringsprosjekt."

Første søknadsfrist

Til dette formålet går 16 prosent av rockemillionen, eller altså 176.000 kroner.

Når dette er trukket fra, gjenstår 13 prosent (143.000 kroner) til administrasjon og drift av øvingslokaler, og sju prosent (77.000 kroner) til avvikling av bransjemessa Sørveiv til høsten.

Den første hovedsøknadsfristen er 1. februar, og den andre 15. august. Tildelingsutvalget består av én person fra Sørfs styre, én fra Vest-Agder musikkråd og én fra Kristiansand kommune.

Av støtten som ble delt ut i fjor, fikk et tjuetalls artister penger til å produsere over 320 konserter i Norge og utlandet. Arrangørstøtten gikk til å arrangere 120 konserter i alle sjangre i Kristiansand kommune – tilsammen 440 konserter..

— Prosjektet ble evaluert av Telemarksforskning i 2011, og rapporten understreket det vi har sagt hele tiden: at dette er svært vel anvendte midler, sier Sørf-sjef Kjetil Nordhus.

sørf1.jpg Foto: Tore André Baardsen