Cathrine Sordal anmelder film for Fædrelandsvennen.

Jeg kan selvfølgelig ikke huske dette selv, men jeg har blitt gjenfortalt det nok ganger til at det virker som det er mine egne minner. Hendelsen jeg sikter til fant sted i mai 1983 i Eg barnehages morgensirkel. Vi hadde akkurat sunget ferdig «God morgen, god morgen»-sangen og skulle etter tur fortelle hva vi likte best å se på tv. Alle sa selvfølgelig Barne-tv , men i 1983, med unntak av «Kroppen»-serien, med Trond Viggo Torgersen og «Gullars», var det lite spennende. Jeg mener, «Portveien 2» var ikke engang påtenkt.

Så var det da altså min tur, der jeg satt og dinglet med beina og spiste på det lange, lyse håret mitt. «Dynastiet», sa jeg mens jeg klemte det våte håret mellom fingertuppene. «Dynastiet, med Krystle og Alexis».

Jeg vet ikke helt hva som skjedde etterpå. Antakeligvis var barnehagetanten i en mild sjokktilstand og jeg vet hun ringte foreldrene mine like etterpå, men det skjedde ikke så mye mer enn det. Jeg fikk fortsatt sitte klistret foran skjermen mens Alexis gjorde sitt beste for å ødelegge for Krystle, og jeg tror at uansett hvilke intriger som kunne ha funnet sted mellom ripsbuskene i «Portveien 2», hadde ikke dette heller kunnet rive meg bort fra voksendramaet som utspilte seg blant de styrtrike Denver-familiene.

Siden den gang har såkalte såpeopera-serier mistet all glans i mine øyne , men jeg trekkes ennå mot historier med sterke og fargerike persongallerier og overraskende tvister og vendinger. Problemet mitt i dag er at døgnet ikke har nok timer til å rekke over alle godbitene, og ikke minst er det vanskelig å holde oversikten. For i tillegg til de vanlige kanalene, produserer jo strømmekanalene som aldri før. Netflix slipper hele 60 nye egenproduserte filmer og serier i år, basert på sin helt spesielle algoritme som undersøker folks seervaner. Litt kryptisk, men det har virket så langt.

Jeg avslutter med å nevne noen av de seriene jeg gleder meg mest til i år:

«The Following» (sesong 3) med Kevin Bacon, «True Detective» (sesong 2) med Matthew McConaughey og Woody Harrelson, og den helt ferske «Wayward Pines» med Matt Dillon og Juliette Lewis. «Vikings» og «Game of Thrones» er også tilbake med nye sesonger.

Det sies også at Mick Jagger og Martin Scorsese l ager en serie om musikkindustrien på 70-tallet sett gjennom øynene til en sjef for et plateselskap — det må jo bli bra.