KRISTIANSAND : — Vi savner deg noe inn i helvete, sa journalist Erling Borgen om Erik Bye da den sjuende Protestfestivalen ble åpnet på Kick Café i Kristiansand i går.

Høydepunktet under åpningen var tildelingen av Erik Byes minnepris til menneskerettsforkjemper Hanne Sophie Greve. Erik Bye var som kjent sterkt engasjert i Protestfestivalen, og kjempet hele livet for menneskerettigheter og mot likegyldighet.

Greve - på sin side - takket for prisen i beste protestfestivalånd og tok på stående fot avstand fra blant annet likegyldighet, norske klasebomber og myndighetenes unnfallenhet i en rekke saker.

— Det er merkelig, men i vårt samfunn er sannheten noe av det mest provoserende vi kan legge fram, sa prisvinneren - og refererte til flere saker fra krigen. Behandlingen av krigsseilerne kalte hun en skamplett. Hun fremholdt blant annet også at major Arne Laudal, som bygget opp Milorg på Sørlandet, bevisst ble villedet av myndighetene og derfor tatt til fange og drept av tyskerne. Prisvinneren fremholdt Erik Bye som sitt forbilde når det gjelder menneskerettigheter - fordi han viste respekt for sine medmennesker og talte de svakestes sak.

Erik Byes Minnepris skal gå til en person som over en lengre periode har fremvist et uredd og brennende engasjement for å påvirke samfunnsutviklingen i positiv retning.

Prisutdeleren, fylkesmann Ann-Kristin Olsen, fremholdt at Greve er en person som har mot til å gå mot strømmen og moteriktige standpunkter, til kompromissløst å kjempe for rettferdighet, fred og menneskeverd.

— Greve er en uredd person med et brennende engasjement som har arbeidet i 25 år for å skape større rettferdighet, blant annet for barn i krigssoner, sa Olsen.

Minneprisen ble utdelt for første gang i fjor. Den gikk da til Åge Aleksandersen. Under åpningsforestillingen i går ble Erik Bye hyllet musikalsk og i taler av blant andre journalist Erling Borgen og ordfører Jan Oddvar Skisland. Selve åpningen av festivalen ble foretatt av statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet, Krishna Chudasama. Hun snakket varmt om Protestfestivalen og regjeringens arbeid mot diskriminering. Hun fremholdt spesielt den nye ekteskapsloven som eksempel på å likestille mennesker uansett seksuell legning. Statssekretæren sa også at regjeringen arbeidet bevisst for å beskytte barn og unge mot et økende kommersielt press i dagens samfunn.