EMI Norge har invitert pressen til forhåndslytting av det nye albumet. Sikkerheten er oppjustert og plateselskapet er livredde for at musikken skal komme ut før lanseringen den 20. november. Journalistene blir høflig bedt om å skru av mobiltelefoner, men EMI vurderte en enda strengere linje.

— Andre land har hatt sikkerhetsvakter og kroppsvisitering for å unngå lydopptak, men vi tar en litt hyggeligere, norsk linje basert på tillit til journalistene, sier Espen Skau i EMI Norge.

Det er likevel en viss høytidsstemning over den lille forsamlingen som blir geleidet inn i et rom med passende store høytalere. På bordet ligger buttons, promo-cd’er og annet som Beatles-fan nok gjerne skulle hatt tak i. Alle forsyner seg ubeskjedent, vel vitende om eksklusiviteten. Dette er ikke hvilken som helst utgivelse.

Harrison tok initiativ

Arbeidet med ”LOVE” startet med George Harrison som personlig var stor fan av danse- og performancegruppen Cirque du Soleil. Harrison hadde lenge ønsket å visualisere Beatles-musikken, men fikk aldri oppfylt ønsket før han døde i 2001. De to gjenlevende Beatles’ene tok så kontakt med den såkalte femte Beatles. Sir George Martin er trolig den eneste som ville fått tilliten å reprodusere materialet som nå blir utgitt. Sammen med sønnen og musikkprodusenten Giles Martin, har de to tilbrakt to år i legendariske Abbey Road Studios. Samtlige mastertaper har blitt gjennomlyttet og mikset sammen igjen. Resultatet er oppjusterte og omarrangerte versjoner av klassikerne.

Når det trykkes play på spilleren i det lukkede rommet skjer det noe med samtlige rundt bordet. Noen velger å bare lukke øynene å lytte, andre noterer, men alle sitter og vipper lett på føttene. For tonene er så velkjente. Men plutselig skjer det noe. Versjonen av ”Get Back” starter med gitar-anslaget fra ”A Hard Day’s Night”, glir over i Ringo Starrs tromme-solo fra ”The End” og elegant tilbake til refrenget i ”Get Back”.

Historiens første oppdaterte Beatles-plate

Det hele fremstår som en eneste lang og herlig labyrint hvor kun dedikerte fans kan knekke alle kodene. På den måten er albumet en stor belønning for de som har slitt i stykker de opprinnelige Lp-ene.

”LOVE” er historiens første Beatles utgivelse som kan høres i oppdatert 5.1 surround lyd, men den største nyheten er likevel å høre Beatles i overraskende og nye versjoner. Selv rene og pene ”Hey Jude” kler sin nye drakt. Albumet er nesten avslørende i form av å tydeliggjøre Beatles som inspirasjonskilde til alt som kom etter. Små drypp av samtaler mellom gutta under opptakene i Abbey Road gjør opplevelsen komplett.

Etter 78 minutter Beatles er det en fornøyd gjeng som nikker anerkjennende til hverandre. Kanskje tenkte alle på hvor feil man kunne ta, da man trodde at man skulle høre gamle sanger om igjen.