«Rent» har mottatt Pulitzer-prisen (1996) og har vunnet Tony Award. Den baserer seg på Puccinis klassiske opera «La Boheme». Den forteller om unge mennesker med et ektefølt behov for å utrykke seg i en kunstnerisk form, og derigjennom ofre mye av vanlige menneskers trygghet, komfort, allmenne livsmønstre. Og i tillegg: De lever i en evig økonomisk skyggedal, noen er/har vært narkotikaavhengige og én er AIDS-syk.

Miljøet, de enkelte personene, deres forhold til hverandre, deres normer og uttrykksbehov, kjærligheten som står rank gjennom all usselhet, er sterkt interessant i seg selv.

Men det er de treffsikre sangtekstene og energien og originaliteten i musikken, servert i en dynamisk regi, som gjør dette til en særegen opplevelse: Rå, røff, storbyhektisk, men med sine fine aspekter av ømhet og sårbarhet, tross tristhet, kynisme, støy og lurv.

Det kan anføres at visse konflikter kan sees som klisjeer, og at enkelte følelsesutbrudd kjennes over i det sentimentale. Dog: Det ødelegger aldri helhetsbildet av noe særegent, formidlet med stor energi og talentutfoldelser som kjøres i stramme, bevisste tøyler.

Men hør: Selv om vi er full av godord og godvilje, mangler likevel musikalen den brede kraftappellen som for eksempel «Hair» besitter.

Rent USA 2006

Regi: Chris Colombus

Manus: Stephen Chbosky etter Jonathan Larsons musikal «Rent»

Skuespillere/sangere: Anthony Rapp, Adam Pascal, Rosario Dawson, Jesse L. Martin, Wilson Jermaine Heredia, Idina Menzel