AGDER: — Vi har startet forberedelsene, og regner med å lansere «Kulturkort for ungdom» i løpet av våren, sier kultursjef Anne Tone Hageland i Vest-Agder.

«Kulturkortet» innebærer at ungdom skal få kultur til sterkt reduserte priser. Det kan dreie seg om teater og konserter, men også andre kulturarrangementer.

Ti fylker

Både Aust- og Vest-Agder er blant de ti fylkene som har fått til sammen 3,9 statlige millioner for 2007 for å sette i gang forsøk med slike kulturkort. De to Agder-fylkene har hver fått 250.000 kroner, og Vest-Agder har vedtatt å bevilge like mye selv for å få i gang en prøveordning i år.

— Tangen videregående skole har fått i oppdrag å utforme selve kortene. Vi er inne i en fase der vi forhandler med de store institusjonene her i byen - som teateret, symfoniorkesteret og kunstmuseet. Men vi vil gå videre ut til kulturinstitusjoner utenfor Kristiansand også, forsikrer fylkeskultursjefen.

Nei i aust

Hennes kollega i Aust-Agder, Per Norstrøm, foreslår imidlertid at fylkestingspolitikerne i møtet nå i desember skal si nei til å starte en tilsvarende prøveordning der. Det vises til at ordningen krever et omfattende byråkrati, samtidig som responsen har vært laber til nå i de fylker hvor kulturkortet allerede er introdusert. Det gjelder Rogaland og Østfold, som startet alt i 2006. I Rogaland var det i september solgt 1500 kulturkort av et potensial på 20.000 i aktuell alder 16-21 år. I Østfold er det bare solgt 400 kort av et potensial på 40.000 i vedtatt alder 16-25. I Vest-Agder er det 11.000 i alderen 16-20, og i Aust-Agder 7500 i samme aldersgruppe.

Mens kortet koster 50 kroner i Rogaland, var det i Aust-Agder tanken å selge kulturkortet for 100 kr. Dette skulle gi gratis atkomst til gallerier og museer og redusert pris andre steder. I Vest-Agder har man ifølge Hageland ennå ikke landet på detaljene.

Rogaland har et budsjett på hele 4,2 mill. til kulturkortet i år, inkludert 700.000 i statsstøtte.