KRISTIANSAND: — Det blir femte gangen jeg gjør dette nå, sier saksofonist Tore Ljøkjel.

Moldenseren som er bosatt i Kristiansand har de siste årene spilt trøstende saksofontoner utover de julestressede i dagene før jul.

I år kommer han til å spille fra domkirkespiret 17, 18, 20, 21. og 22. desember.

  • Og nå har du finpusset repertoaret?

  • Hehe. Det blir nok de tradisjonelle julemelodiene, og andre melodier som berører livet, slik de har blitt spilt de siste årene, sier Ljøkjel. Han har gjort det til noe av en spesialitet å spille fra kirkespir, og til søndag spiller han fra spiret i Skien. Sist søndag var han til topps i Grimstad kirke, og søndag den 16. er det Torridal kirke som får saksofonbesøk.

Ljøkjel ga i høst ut sin fjerde soloplate kalt «Medvandrer». På denne har han ikke noe utpreget julerepertoar, men derimot melodier som er inntil 1000 år gamle. Plata er spilt inn i ruinene av cistercienserklosteret på Tautra i Trondheimsfjorden. På ett av sporene kan til og med fuglesang fra klosterhagen høres.

Ljøkjel er mange steder å høre i ukene før jul. Neste uke spiller han fra Elefantapoteket, og 12. desember er han på Valle Alders- og sykehjem.

  • Det er noe spesielt med å for eksempel spille «Den fyrste song eg høyra fekk» for demente. Rett som det er kan de hele teksten utenat, sier Ljøkjel.