STOCKHOLM: Bergman døde stille og rolig i sitt hjem på Fårö nord for Gotland mandag morgen. Det var Bergmans datter Eva som kunngjorde nyheten.

– Svensk film og teater har mistet sin klarest lysende stjerne gjennom tidene, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Svenska Filminstitutets tidligere sjef Åse Kleveland kjente Bergman godt både som kunstner og venn de siste årene av hans liv.

– Ingmar Bergman var en av de aller største filmregissørene i det forrige århundre. Han var så full av vitalitet og utstråling. Det var flott å se en mann som tilsynelatende har opplevd alt, likevel være så nysgjerrig og engasjert, sier Kleveland til NTB.

– Den beste i sin tid

Skuespillere, filmskapere og regissørkolleger mintes filmskaperen etter at nyheten om Bergmans død ble kjent mandag.

– Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte at Ingmar har gått bort. Han var en venn og sannelig den beste regissøren i min livstid, sier den amerikanske stjerneregissøren Woody Allen til Aftonbladet.

Eva von Hanno, som spilte i Bergmans siste langfilm «Fanny og Alexander» i 1982, husker Bergman som en allfaderlig regissør å jobbe med.

– Han kunne ta deg om skulderen og trekke deg til side for en liten prat. Det fikk alle til å føle seg viktig, sier skuespilleren.

Ved det svenske filminstituttet ble det mandag flagget på halv stang. Det er ikke bestemt når begravelsen av Bergman vil finne sted. Bergman etterlater seg ni barn, blant andre datteren Linn som han fikk med Liv Ullmann.

Oscar-pris

Prestesønnen Ingmar Bergman ble født i Uppsala 1918. Han regisserte rundt 40 langfilmer, over 100 teateroppsetninger og en mengde filmer og teateroppsetninger for TV.

Bergmans filmkarriere startet med manuset til «Hets» i 1944 og fortsatte med blant annet «Sommeren med Monika», «Sommernattens smil», «Det syvende innseglet» og «Tystnaden». Det store internasjonale gjennombruddet kom med den Oscar-belønte «Jomfrukilden» i 1960. Etter at Bergman hadde bodd i Tyskland i flere år, gjorde han et vellykket comeback i Sverige med «Fanny og Alexander» i 1982. Det som gjorde Bergman til en mesterregissør var hans store praktiske kunnskap, skriver nyhetsbyrået TT. Han behersket kameraet, dreiescener, lyssetting og filmlaboratoriet for å ha full kontroll.

– Han har satt dype spor, ikke bare gjennom filmene han har laget og teaterstykkene han har satt opp, men også på grunn av den inspirasjonen han har gitt veldig mange andre filmskapere, sier kulturminister Trond Giske (Ap).

– En av de største

Det var en del av Bergmans skjebne at han knapt ble profet i eget land. På engelsk er det skrevet rundt 5.000 bøker om ham, men på svensk bare et fåtall.

– En undersøkelse gjennomført av det svenske utenriksdepartementet i 50 land viste for noen år siden at Bergman er den mest kjente svenske kulturnavnet i utlandet, sier Åse Kleveland.

Aftenpostens filmkritiker Per Haddal mener Bergman ruver som en av de fire-fem største filmkunstnere gjennom tidene og som den største nordiske kunstneren de siste 60-70 årene.

– Bergman kretset om de samme temaer hele livet. Ydmykelsen og menneskets kamp for å komme over ydmykelsen, er Bergmans hovedtema, sier Haddal.