Styreleder Magne Aasheim Knudsen og musikksjef Jørgen Skauge ser på hverandre. Vi har bedt dem oppsummere tidenes mest dramatiske Quartfestival. Denne gang handlet det verken om hagleskudd, scenesex eller svartebørs. Men om et ubegripelig regnvær, et katastrofalt dårlig billettsalg og et millionunderskudd som var nær ved å slukke lysene på Odderøya midt under festivalen.

— Bare si det akkurat som det er, sier Magne Aasheim Knudsen og ser bort på musikksjefen med lua.

— Okei. Helt inntil det siste, etter at vi fikk den ekstra millionen fra Cultiva, jobbet vi med to-tre virkelige store headlinere. Navn som kunne snudd alt på hodet, sier Jørgen Skauge.

Maiden og Foo Fighters

To av navnene tør han røpe, etter å ha fått bekreftende nikk fra styrelederen. Det tredje navnet er trolig aktuell til neste år, og derfor å betrakte som en forretningshemmelighet.

— Vi jobbet med Foo Fighters og Iron Maiden. Hadde vi bare lyktes med det, ja da kunne ting sett veldig annerledes ut, sier Skauge.

Og trolig har han helt rett. Iron Maiden ville basert på tidligere norgesbesøk solgt ut Quartens siste dag i løpet av få timer. Media ville gitt førstereisbookeren anerkjennende spalteskulderklapp og Knutsen og Ludvigsen ville aldri fått spillejobb i Kristiansand.

En annen godt bevart hemmelighet er at styret i Quartfestivalen så sent som i begynnelsen av juni seriøst diskuterte om Quart 2007 hadde livets rett.

— To ganger det siste året har vi i styret vurdert om det var riktig å fortsette, om det var liv laga for Quart. Vi har hele tiden vært klar på at vi ikke kan drive for kreditors regning, sier Magne Aasheim Knudsen.

— Likevel ga dere grønt lys?

— Vi satte opp en prognose, basert på tidligere års kjennskap til billettsalg og omsetning, og kom fram til at vi skulle klare det, sier Knudsen.

Det endte med skivebom. Hadde ikke Cultiva og Kristiansand Næringsselskap AS gitt 8,5 millioner kroner i gave tirsdag kveld, hadde Quartfestivalen vært død.

Oppvasken

Det hersker ingen tvil om at en oppvask vil komme. Noen kommer til å kreve hoder på et fat, men verken Jørgen Skauge eller Magne Aasheim Knudsen legger hodet på giljotinen frivillig.

— Hvis det finnes bedre folk enn meg, så gjerne det. Men jeg har ingen planer om å forlate skuta, sier Aasheim Knudsen.

Samme mann svarer også på det samme spørsmålet når det rettes mot Jørgen Skauge.

— Maken til bratt læringskurve tror jeg ikke det finnes maken til. Jørgen har veldig stor tillit i styret, og han har gjort en jobb langt over det vi kunne drømme om. Og det kommer fra bunnen av hjertet mitt, sier Magne Aasheim Knudsen.

Skauge innrømmer at det siste året har vært det tøffeste noensinne, men selv har han aldri vært inne på tanken å kaste lua.

— Men det er mennesker i min nærhet som sikkert kunne tenkt seg til at jeg sluttet. Jeg har nesten ikke vært hjemme de siste månedene, sier Skauge.

Åpenhet

Tidlig i august skal Quart 2007 evalueres. Grundig. Alle fakta skal på bordet, og festivalen må stake ut en ny kurs.

— Åpenhet - det ene ordet skal gjennomsyre vårt arbeid. Og vi skal evaluere oss selv i lys av hvordan vi kan bli bedre, sier Aasheim Knudsen.

— Hvem er vi, hvor skal vi, og hvordan kommer vi dit? Personlig er jeg ikke i tvil, og vi har allerede begynt å si det: Vi skal bli verdens feteste byfestival, sier Skauge.

Og: Det vil bli en prioritert oppgave å få på plass headlinere så tidlig som overhodet mulig. Våren 2008 skal ingen være i tvil - som i år - hvor Norges største musikkfest finner sted.

— Vi hører hjemme i eliteserien og der skal vi fortsette å være, forsikrer Skauge.

— Dere har vel strengt tatt rykket ned en divisjon i år?

— Nei, vi er i eliteserien, og vi sikter mot Champions League, avslutter Magne Aasheim Knudsen.