Roskilde: På festivalområdet der de fleste overnatter, står tusenvis av telt tett i tett. Støynivået er øredøvende. Like ved teltplassen konkurrerer to grupper halvnakne mennesker om å lage den lengste kleslenka. Overalt drikkes det øl i voldsomme mengder, og her og der kjennes den søte eimen av cannabis.

– Jeg håper på en rai festival, smiler førstereisgutten Sturla.

En mer erfaren gjeng fra Bærum sitter like bortenfor. Ane Broch Graver (29) og broren Rasmus (27) er sammen med kameraten Øyvind Vigeland (28) gamle travere. Ane er på festivalen for åttende gang.

– Jeg syntes det var vanskelig første gang jeg var her. En god festival går mye ut på å finne den gode maten, den gode musikken og prate og kose seg, sier hun.

Tisser overalt

Rasmus er enig med søsteren. Festival handler om mer enn musikk. Han er her like mye for å treffe hyggelige mennesker og venner fra tidligere år, som for å høre musikk. Utenfor teltet har han truffet igjen amerikanske Tiffany, en av snaut 100 amerikanere som også er på festivalen.

– Det eneste som kan være litt irriterende her, er at folk tisser overalt. Det blir litt slitsomt i lengden, sier han.

Likevel bedyrer han at man med noen års erfaring vet hvor det er lurt å sette opp teltet. Trikset er å holde seg unna gjerdene og midtgangene. De plassene holder de av til vennene som kommer sent, eller til grønnskollingene.

Flest nordmenn

Den største gjengen av utlendinger er fra Norge. For første gang er det flere nordmenn enn svensker på besøk i nabolandet.

I alt 14.500 billetter er solgt her i landet til Roskilde-festivalen. I alt er 79.000 billetter solgt til årets festival. I tillegg kommer omtrent 30.0000 journalister og frivillige som jobber for å gjennomføre rockefesten.

Norske band

Som vanlig skal flere norske band på scenen i løpet av de fire dagene festivalen varer. Blant de største er rockerne JR Ewing, Serena Maneesh og Kaizers Orchestra. Sistnevnte skal opptre på den største scenen på festivalområdet, Orange scene, som tar opptil 70.000 tilskuere.

Sturla Vesterlid fra Tromsø er på festivalen for første gang. Etter endt eksamen ved NTNU i Trondheim greide trønder-kjæresten Ingvild Lien (27) å lokke ham med til festivalen.

– Vi gleder oss mest til Guns N’Roses og Bob Dylan. Vi hørte Axl Rose ble arrestert i Stockholm forleden og er spent på om bandet kommer seg på scenen, sier Sturla til NTB mens han slåss med teltet.