Nå kommer det et nytt japansk rollespill, Baten Kaitos. Jeg aner ikke hva det betyr, og allerede en linje lenger ned i anmeldelsen har jeg glemt hva spillet heter. Men til tross for en tittel det er umulig å huske og en undertittel som er så pompøs at det ikke ligner grisen, dette spillet er slett ikke så galt. Du befinner deg i en magisk verden og spiller skytsengelen til en litt utrivelig og frekk kar. Vi vet ikke hvorfor han oppfører seg så ufyselig, men dette får vi vite er på grunn av at du, skytsengelen, har hukommelsestap. I og med at hovedpersonen er så kjip som han er gidder han ikke å fortelle oss noe særlig, så vi må finne ut litt etter hvert.

Spillet likner på noen av de gamle spillene i Final Fantasy-serien. Du beveger figurene i 3D på skjermen, bakgrunnen er fast. Her og der treffer du på monstre, og spillet går over i kampmodus. Og når det gjelder kamp, er Baten Kaitos egentlig et kortspill. Du har et bestemt antall kort på hånden, avhengig av hvilket nivå du er på, og disse kommer fram i tilfeldig rekkefølge. Noen ganger kommer det et angrepskort, noen ganger et defensivt kort eller et kort som kan gi deg tilbake litt av helsen du har mistet i kampen. Enkelte av kortene endrer seg også etter hvert som du bruker dem, så en klase grønne bananer du først bruker til å dælje i skolten på skurkene, kan senere i modningsprosessen brukes som mat.

Men av og til blir du litt usikker på om fienden spiller etter samme regler som deg, eller følger egne regler som i det ville vesten ville ført til umiddelbar lynsjing. Noen av bossene slenger ut kort i et ufravikelig mønster helt ulikt den litt tilfeldige stilen ditt eget spill bærer preg av. Det føles på en måte som om du spiller poker og motstanderen får straight hver gang.

Historien er ikke på langt nær så storslagen som i Final Fantasy-spillene, og figurene som er med spriker litt for mye i personlighet. Hovedpersonen er ett øyeblikk snill mot små dyr, og det neste skikkelig frekk mot en søt jente som bare har vært høflig mot ham. Hvis du liker japanske RPG-er i sin alminnelighet, kommer du sikkert til å digge Baten Kaitos også. Men det er likevel et stykke opp til konkurrentene i sjangeren. TORE SAND

Evige vinger, tapt hav

Baten Kaitos: Eternal Wings and the Lost Ocean

Nintendo/Namco

Sjanger: Japansk rollespill

Plattformer: Kun Gamecube