Det er synd å si at denne dramakomedien har de samme dimensjonene.

Utgangspunktet er kollisjoner mellom spanske innvandrere og velbergede amerikanere i det solfylte California.

Men det som i begynnelsen har i seg stoff til både en velopplagt satire, flere skarpe portretter og en avspeiling av kulturelle brytetak, blir etter hvert en glattlakkert, søt og ufarlig «main stream»-underholdningspakke.

I filmens begynnelse tar mexicanske Flor og hennes datter seg ulovlig over grensen til USA. De slår seg ned hos Flors kusine i California.

Vi møter dem noen år etter. Da har datteren lært seg perfekt engelsk, mens Flor ikke kan en glose. Hun søker arbeid som hushjelp hos en amerikansk familie med svømmebasseng.

Og her, i miljøskissene og utkastene til portretter, ligger det et potensial til både satire og drama.

Stoltheten og de rene linjene ligger hos den uutdannede Flor. Det spilles på dem, men kun på den sjarmerende måten, hun blir nesten en etnisk klisjé.

Deborah, fruen i huset, med sin oppjagethet og sin streben etter det perfekte i de ytre ting, har stoff i seg til å bli en blodig satire, og det lykkes et stykke på vei. Hun kunne også ha blitt en tragisk figur, faktisk. Her ender hun som en lite troverdig påstand, med fete sentimentale overtoner.

Det at så mange, fine muligheter til å bygge opp et drama, skusles bort, glattes ut og over, så det hele ender som en plastvare, forhindrer ikke at det gjennom hele filmen er små knallperler av underholdning.

Mexicanske Paz Vega (Flor) likner frapperende på Penelope Cruz og er — unnskyld uttrykket - en lyssøyle av sjarm.

Og Tea Leoni skarp og virkningsfull som den nevrotiske Deborah.

Vi lander på terningkast fire på grunn av de to damene.

Spanglish

USA 2005

Regi og manus: James L. Brooks

Skuespillere: Tea Leoni, Adam Sandler, Cloris Leachman, Paz Vega, Shelbie Bruce, Sarah

Steele