KRISTIANSAND: — Når vi skal ut på sommerturné legger vi prestisje i å finne spillesteder som ikke brukes mye til konserter. Steder som passer til musikken vi spiller, forklarer Bjørn Eidsvåg.

Musikeren har satt seg ned på «Café Generalen» i Ravnedalen. Her står han på scenen førstkommende søndag, men har tatt en tur innom for å ta stedet i øyesyn.

— Jeg spilte i Ravnedalen for mellom 15 og 20 år siden, og stedet er akkurat like fint som jeg husker det. Her kommer publikum til å få den rette stemningen, konstaterer han.

Med seg på sommerturneen har Eidsvåg musikerne Børge Petersen-Øverleir (gitar), Håkon Iversen (bass), Bengt Hanssen (tangenter) og Anders Engen (trommer).

Vanskelig

Det å finne et passende uteområde for konserten i Kristiansand var vanskelig.

— Vi slet litt med å finne et riktig sted å holde konserten på her i byen. Kristiansand er mye brukt om sommeren, og hvis vi skal fortjene oppmerksomhet her må vi være litt oppfinnsomme. Å holde konsert på Odderøya er jo ikke akkurat originalt i disse dager, ler Eidsvåg.

Det er snart 30 år siden musikeren fra Sauda kom med sitt første album, «Inn for landing». Etter debutplaten har det blitt 19 til. Den siste, «En vakker dag», kom ut i fjor. På sommerturneen får publikum høre sanger fra hele karrieren. Sangene som spilles skal kile sommerfølelsen. Jeg er jo mest kjent for å være en høstmann. Musikken min passer liksom best i depresjonstiden, men noen sanger med smil og sommer i seg har det jo blitt, sier Eidsvåg.

I kveld er det turnéstart i Hønefoss, før turen går videre til Søgne Gamle Prestegård på torsdag. I alt får elleve steder besøk av Eidsvåg med band. Nytt av året er en dristig tur over til broderfolket i øst.

— De svenske arrangørene tror nok at vi er helt gale, men de tente på ideen. Ingen norske musikere trekker publikum i Sverige. Jeg tror stedet vi skal spille på i Charlottenlund tar 2000 mennesker, og til nå er det forhåndssolgt 36 billetter, sier Eidsvåg uten at det potensielt lave oppmøtet ser ut til å plage ham nevneverdig.

Nytt album

Et år er gått siden Eidsvågs siste plateutgivelse. Nå er tankeprosessen rundt et nytt album i oppstartsfasen.

— Det er nok ikke så lenge til jeg begynner arbeidet med en ny plate. Jeg kjenner det begynner å krible i fingrene for å skrive nytt materiale, bekrefter musikeren.

Bjørn Eidsvåg er utdannet prest og teolog. Inspirasjonen til nye tekster henter han blant annet fra dagens spente verdenssituasjon.

— Jeg er veldig opptatt av fundamentalismen og fanatismen vi ser rundt oss i verden. Nå når jeg skal skrive nye sanger, kjenner jeg at dette ligger veldig langt fremme i hodet. Jeg er ordentlig engstelig for den konservative bølgen vi ser i både islam og kristendom. Religion er livsfarlig, og vi er nødt til å kunne snakke om dette på en måte som gjør oss avslappet.

Litt lettere temaer blir det nok på sommerkonserten.

— Publikum skal hygge seg. Jeg skal til og med danse litt for dem. Nå krysser jeg bare fingrene for at været blir pent.