Tom Egeland (f.1959) har siden 1992 arbeidet som redaksjonssjef og nyhetssjef i TV2. Samtidig har han rukket å skrive fem romaner, den best kjente er kanskje «Sirkelens ende» (med et «Da Vinci-koden»-tema).

I «Ulvenatten» er han virkelig på hjemmebane: Et TV-studio.

Der utspiller det seg det verste terroranslaget på norsk jord noensinne: En terroristgruppe tar kontroll over det direktesendte debattprogrammet «ABC Debatt» i den fiktive, norske Kanal ABC.

De truer med å skyte debattantene etter tur hvis ikke kravene deres innfris. I studio befinner utenriksministeren seg, noen partipolitikere, pluss tsjetsjenske asylsøkere med bomber i og under klærne.

Egelands gjengangerheltinne, Kristin Bye, er programleder.

Nasjonen settes i bred alarmberedskap. Alle, store og små, sitrer. Og så begynner skuddene å smelle bak den låste studiodøren{hellip}.

Dette er en thriller av internasjonalt format. Tom Egeland er en dreven spenningsforfatter: Han bygger kløktig opp og gir slipp på noe, bygger opp og gir slipp på noe, inntil{hellip}

Samtidig klarer han å gi oss levedyktige portretter av de ymse aktørene, og gi en klar bakgrunn av konflikten i Tsjetsjenia, slik at vi, leserne, får en substans å forholde oss til.

Språklig holder dette et solid thrillernivå, faktisk besitter «Ulvenatten» ofte en form for saklig eleganse, om du tillater uttrykket. Men iblant flekkes romanen av litt tunge og/eller forhastede beskrivende setninger. Kanskje de er tunge fordi de er forhastede.

Undertegnede våger påstanden: En av de beste spenningsthrillere som overhodet er skapt på norsk jord av en nordmann.

Knut Holt

BOK

Ulvenatten

Forfatter: Tom Egeland

Thriller

Forlag: Aschehoug