Innholdsfortegnelsen forteller om stor variasjon i stoffet, og lista over lagets støttespillere understreker at næringslivet følger opp. Innpå et tyvetalls forfattere presenterer sine temaer der skole, foreningsliv, bebyggelse, gårder og stedsnavn står sentralt.

I likhet med sammenliknbare skrifter i år, har 100-årsmarkeringen for landets selvstendighet fått sin plass, her med folkeavstemningen i Austad som tema. Men hvorfor ikke en oversikt over folkeavstemningen i det som i dag er Lyngdal by?

I år har det også vært naturlig å markere 60-årsjubileet for frigjøringen, og her har årsskriftet gjengitt lokale brev til utflyttede lyngdøler i USA, som blir orientert om forholdene under krigen. Språk og innhold må utvilsomt ha sjokkert emigrerte lyngdøler. Krigen er også tema i en tegneserie laget av Tone Leksbø i 1997. Serien ble til som en prosjektoppgave ved Berge ungdomsskole — og forteller historie på sin måte. En annen skoleoppgave finner vi i en artikkel av Arne Theisen. Her gjelder det navn og historier fra øyriket. Artikkelen var i sin tid eksamensoppgave i norsk ved skipperskolen. Nye veier stakes ut, og her vil sikkert skolene kunne bidra i økende grad. Men ekspertisen må ikke glemmes. Vi har for eksempel Frans-Arne Stylegar innen rekkevidde, noe Lyngdal Historielag også har benyttet seg av tidligere. I år gjelder det et langhus på Vestre Rom.

Sturla Ertzeid

Årsskrift

Lyngdalsboka 2005 Redaksjon: Tor Engvoll, Svein Kjørvik, Turid Hausvik Olsen, Ingrid Røren og Kolbjørn Stuestøl.