DELER ERFARINGER: Karianne Zakariassen (t.v.) er i dag ansatt som erfaringskonsulent ved ABUP Sørlandet sykehus. I kveld skal hun være talkshow-vert for sykehustalkshowet Nesten Helg, som denne gang handler om vanskeligstilt ungdom og sommerleiren Kick Off. Her fotografert sammen med sin tidligere behandler og nå samarbeidspartner, Kirsten Djupesland. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — For fire år siden bestemte jeg meg for at jeg ville bruke mine erfaringer til å hjelpe andre. Derfor ble jeg med i gruppen som nå har arrangert Kick Off sommerleir for vanskeligstilt ungdom i fire år. Jeg fikk selv god hjelp da jeg var på et sted i livet hvor jeg hadde det veldig vanskelig og møtte Kirsten for første gang på akuttposten på Sørlandet sykehus. Jeg fikk noe verdifullt og viktig ut av møtet med henne, og det ønsker jeg å belyse, forteller erfaringskonsulent, Karianne Zakariassen ved ABUP.

Psykiske lidelser og selvskading

Onsdag kveld skal hun lede sykehustalkshowet Nesten Helg på Kick i Kristiansand. Med seg til samtale på scenen har hun sin tidligere behandler og overlege ved ABUP, Kirsten Djupesland og en gruppe ungdommer som har valgt å stå frem og dele sine erfaringer. Zakariassen jobber i dag selv med å hjelpe unge mennesker som befinner seg i en vanskelig situasjon. Mange av dem sliter med psykiske problemer, selvskading eller har foreldre med psykiske lidelser. En situasjon 26-åringen har erfaring med fra sitt eget liv.

— Karianne er en viktig brukerstemme og en drivkraft. Hun kan formidle sine følelser rundt det å ha strevd med en helt annen klang enn det jeg kan, på tross av at jeg har den faglige kompetansen på området. Det er mange fordeler med å ha mennesker som selv har opplevd vanskelige ting i psykiatrien, og det burde vært mye mer av det, sier Djupesland.

Åpenhet

Hvorfor har dere valg sykehustalkshowet Nesten Helg som arena for å ta opp dette temaet?

— Konseptet Nesten Helg har vist seg å være å være en viktig bit i et opplysningsøyemed, hvor man på en god måte synliggjør og tydeliggjør alvorlige temaer, sier Djupesland.

Zakariassen har heller ingen motforestillinger i forhold til å snakke om vanskelige temaer foran et stort publikum.

— Jeg har kommet til et punkt hvor jeg har forstått at ting ikke er farlige før man gjør dem farlige. Det er når man ikke snakker om disse tingene at de blir det, sier hun.

Viktig sommerleir

På Kick onsdag stiller også flere av ungdommene som har hatt gode erfaringer med å delta på Kick Off sommerleirene på Knaben opp. Leirene tar sikte på å være et lavterskeltilbud, i hovedsak for ungdom fra 8. til 10. klasse, og er et fellesprosjekt mellom Kristiansand kommune, Røde Kors og ABUP. Zakariassen forteller om en enorm oppslutning og stadig flere påmeldte deltakere.

— Erfaringene våre viser at ungdommene har enormt mye igjen for å være med. For mange er det viktig å komme sammen og få snakket med andre som befinner seg i liknende situasjon, og ofte får vi beskjed om at de gjerne ville vært på leiren mye lenger enn de fem dagene den arrangeres. Men det er også viktig å understreke at leirene ikke nødvendigvis passer for alle. Derfor har vi en samtale med deltakerne i forkant hvor vi finner ut av om det passer for den enkelte, forteller hun.

Et rop om hjelp

I etterkant av leiren tilbys ungdommene å fortsette å gå i grupper ved ABUP, og deltakere som har blitt "for gamle" tilbys å bli med på leir som juniorledere. Målet med arrangement på Kick er både å informere og å gi håp.

— Dette er en formidling av håp, og å ha tro på å si ifra om de ser at noen har det vanskelig. Vi må bli flinkere til å se bak det vi ofte ser på som "uønsket adferd" hos ungdom. Veldig ofte er det rop om hjelp, sier Djupesland.