FIKK STIPEND: Erik Gjedrem fikk stipend som en påskjønnelse for skulpturen "Gjennom". Foto: Ina Møller
FIKK STIPEND: Tyngdekraften er tilsynelatende opphevet i fotografiet "Effet fluidique" som innbrakte Jonas Ib H. Jensen 30.000 kroner. Foto: Ina Møller

Hele 81 verk av 45 kunstnere med tilknytning til Agder fyller nå vegger og gulv det lille lokalet, og samtlige deltakere forsøkte å nå målet som bare Gjerdrem og Jensen klarte, nemlig å få stipend.

— En veldig interessant utstilling som viser mangfold og bredde blant Agder-kunstnerne, fastslår daglig leder Ylve Thon ved Agder Kunstsenter. Det var hun som i fjor etablerte stipendutstillingen, og årets mønstring viser stor interesse for å delta.

Prispengene kommer fra Bildene Kunstneres Hjelpefond, og eksterne krefter fra Oslo utgjorde juryen som hadde en vanskelig oppgave før de til sist landet på den etablerte Erik Gjedrem og noe yngre Jonas H. Ib Jensen.

Oppheve tyngdekraften

— Helt overveldende, sier en glad Gjedrem til Fædrelandsvennen. Kunstneren, som er bosatt i Søgne, gleder daglig små og store ved sine karakteristiske lekeskulpturer på Torvet i Kristiansand, og arbeider nå med et tilsvarende oppdrag for en barnehage i Tvedestrand.

Også skulpturen "Gjennom" som han fikk stipendiet for, har disse ubestemmelige formene, og juryen mener den gir assosiasjoner til både atomkjerner og utenomjordiske former, og mener den er litt foruroligende.

— Jeg har prøvd å jobbe helt uten hemninger slik at formene vokser fram av seg selv, sier Gjedrem.

— Dessverre må jeg ta hensyn til tyngdekraften, men jeg prøver å unngå den så godt jeg kan, smiler han.

Ønsket om å oppheve tyngdekraften ser også ut til å være tilstede hos Jonas IB H. Jensen, for fotografiet "Effet fluidique" viser en mann omgitt av svevende gjenstander. Inspirasjon til denne magiske effekten har han hentet fra fotografiets barndom da man lekte seg med okkulte elementer.

Men Jensen deltar også med en koffert som vandrer av seg selv rundt på gulvet, og en klokke som går baklengs gjennom et kaos av tall. "Tusen jævla tikk takk" kaller han klokken som har et kraftig stikk til vår tid:

— Et frustrasjonsangrep mot tidsstrukturen, forteller kunstneren fra Kristiansand som har base i Bergen, og jobber med høyst ulike materialer.

Sivilisasjonskritikk

Juryen mener de tre verkene han nå viser i Agder Kunstsenter fungerer både humoristisk og som "svært kritiske kommentarer til vestlig levesett."

Men det var utelukkende ukritiske og rosende kommentarer å høre fra fylkesvaraordfører Thore Westermoen som sto for åpningstalen og utdeling av stipendiene.

— Kunst er viktig for å sikre god livskvalitet. Kunstnere ser det andre ikke ser, og sier det uutsigelige, sa KrF-politikeren, og lente seg tungt på "Regionplan Agder 2020":

— Agder trenger et blomstrende kulturliv. Det står i regionplanen. Det står også at vi skal gjøre regionen mer attraktiv for kunstnere i årene som kommer, sa han.

Og de som ønsker å se hva som lages av kunst i regionen akkurat nå, har sjansen fram til 23. juni.