KRISTIANSAND/OSLO: — Jeg kommer med fly fra Oslo direkte til generalprøven i Mandal. Men jeg har gjort kantaten mange ganger tidligere, så jeg er ikke nervøs, sier Sødal på telefon til Fædrelandsvennen.

Operasangeren er inne i sitt andre år som fast ansatt ved Den Norske Opera i Oslo. Han er i innspurtsfasen av rollen som Robin Hood samtidig som han øver på en av hovedrollene i den nyskrevne operaen "Khairos", som har premiere om tre uker. Men fredag og lørdag har han fått fri, for å være med på fremføringen av kantaten "Visst skal våren komme".

En klassiker

Fredag i Mandal kirke, lørdag to forestillinger i Kilden i Kristiansand og søndag to oppsetninger i Lyngdal kulturhus.— "Visst skal våren komme" er en klassiker. Det er et syngespill som har vist seg å ha dramaturgiske og musikalske kvaliteter. Det er et betydningsfullt verk som nok vil bli stående i norsk musikkhistorie, sier Sødal, som gleder seg til endelig å få prøvd ut Kilden.

— Jeg har vært der og pratet med folk, men ikke opptrådt der. De skryter veldig av bygget, og det er gøy at de har fått til noe slik i Kristiansand, sier tenoren.

Kilden-skryt

— Jeg opplever at det har vært med Kilden som det var med operaen. Det er en "hype" på opera her inne, og det har en sammenheng med det nye bygget. Jeg har et inntrykk av at det samme skjer i Kristiansand. Jeg hører mange godord om Kilden, både fra publikum og fra aktørene som opptrer der, sier han.

Kristiansanderen har gjennom sin karriere som operasanger sunget på mange store scener i Europa. Etter det han har hørt, både fra Kristiansand og andre steder, er akustikken i konsertsalen i Kilden helt i verdenstoppen.

— Jeg har hørt fra folk som har sunget i Sydney-operaen at den er en katastrofe akustisk. Det samme er det med den nye operaen i København, der de ikke har fått til akustikken. Da er det tungt å være sanger. Det er gøy at de både i Kilden og i operaen her i Oslo har hatt fagfolk inne og ivaretatt disse hensynene. Da blir det et flott bygg for folket, men også for oss sangere. Da blir det godt å synge der, sier Sødal.

Jordal er tekstleser

I "Visst skal våren komme" er Sødal solist, sammen med Ingrid Grøvan fra Lyngdal. I tillegg deltar et felleskor på 150 sangere, mens Irene Theisen danser og Helge Jordal leser teksten.

— Det blir gøy å jobbe med Helge Jordal. Jeg har ikke jobbet med han før. Og Ingrid er en allsidig flott sangerinne. Og så blir det spennende å stå foran et kjempekor på 150 medlemmer, sier tenoren som fremførte det berømte verket sammen med opphavsmennene ved flere anledninger på slutten av 80- og 90-tallet.

— Folk drar nok kjensel på melodiene, avslutter sangeren.