KRISTIANSAND: — Det er helt vidunderlig at det har engasjert så mange, både barnehager, skoler og ungdomsgrupper. Det er et tema som berører mange, sier Anna Berthelsen.

Sørlandets Kunstmuseum har i over ti år invitert barnehager og skoler til å bidra til den tradisjonelle adventsutstillingen. I år ønsket de Berthelsen som tilrettelegger. Hun kom opp med temaet "Tro, Håp og Kjærlighet", og 600 barn har bidratt. I rommet "Tro" er det 600 selvlagde lykter og 600 ønskelapper som er hengt på et juletre, i rommet "Håp" henger det 600 pakker, og i rommet "Kjærlighet" kan man bruke sansene til å se, smake, lytte og kjenne.

Kunstneren Anna Berthelsen har tilrettelagt utstillinger for SKMU. - Utstillingen har blitt interaktiv, og det er egentlig en utstilling for alle, sier hun. Foto: Kjetil Samuelsen

— Jeg synes det er spennende å jobbe med barn og ungdom. Man får alltid noe vakkert tilbake, en dimensjon man ikke hadde tenkt på i forkant. Det har blitt mye fint. Alle barna har fått de samme rammene, likevel er det blitt så mye forskjellig, sier Berthelsen.

- En dimensjon vi trenger

— Det er utrolig fint. Vi er glade for å kunne jobbe med Anna på et slikt prosjekt. Så er det bra at gavene skal gis videre. Det handler om å gi i jula, ikke bare å få, sier museumsdirektør Karin Hindsbo, som håper på godt besøk fram mot jul.

SKMU-direktør Karin Hindsbo hadde med sin mann og deres to barn på utstillingsåpningen. Her kikker minstemann, Albert (2), på pakkene sammen med mamma. Foto: Kjetil Samuelsen

— Vi håper det kommer en del institusjoner, som barnehager og lignende. Og at familier som er ute og gjør unna julehandelen, kan stikke innom, sier hun.

— Barn som gir til andre barn er helt utrolig. Det er en dimensjon vi trenger, legger Berthelsen til.

Utstillingen er gratis, og blir stående til 29. desember. På nyåret skal pakkene gis til barn som trenger dem mer enn de som har gitt dem. Foreløpig er asylmottaket i Kristiansand på mottakerlisten, men SKMU jobber med å skaffe flere mottakere.

Krav: A4 og grønt

Berthelsen ga barna noen instruksjoner for pakkene de skulle gi. De måtte være innenfor størrelsen av et A4-ark, og det måtte være pakket inn i noe grønt. Åtteåringene Maria Skjekkeland og Ina Eftevaag Holbek er to av de som har gitt gaver til utstillingen.

— Jeg ga Karoline-dukken fra "Knerten"-filmen, sier Maria.

— Jeg ga tegnesaker og noe glitter, sier Ina.

Maria Skjekkeland (8, t.v.) og Ina Eftevaag Holbek (8) er her i rommet "Kjærlighet". Begge har gitt gaver til utstillingen. Foto: Kjetil Samuelsen

Begge synes det er bra å være med å gi noe til andre, som kanskje trenger det mer enn dem.

— Det er litt rart, men det er greit at andre kan bruke de vi er ferdige med, sier de to jentene.

Ønskelapper

Rose Maria Stoltenberg Aanensen (8) har ikke gitt gave, men var på åpningen søndag. Der kunne hun skrive en lapp med sine julegaveønsker, og henge på et juletre som er en del av utstillingen.

Rose Maria Stoltenberg Aanensen (8, t.v.) henger sammen med venninna Frida Segrov Mortensen opp sin ønskelapp på juletreet i rommet "Håp". Foto: Kjetil Samuelsen

— Jeg ønsket meg penger og Lego Friends, sier hun.- Hvordan er det å være på en slik utstilling?

— Det er fint. Barna som har levert pakker har nok jobbet bra med det. Og det er fint at pakkene skal gis bort etterpå, sier hun.