HEIMOVER-ALASKA-KONSERT-005.jpg Foto: Kristin Ellefsen
HEIMOVER-SUNDFØR-002.jpg Foto: Kristin Ellefsen
HEIMOVER-HELL-KONSERT-004.jpg Foto: Kristin Ellefsen
Anslagsvis 700 mennesker hyller Jonas Alaska som om han er den største av dem alle. Foto: Kristin Ellefsen
Susanne Sundfør leverte en konsert som fikk publikum til å måpe av beundring. Foto: Kristin Ellefsen
Thom Hell spilte sine mest kjente låter, som "Over You", samt flere spor fra sin nyeste plate, "Suddenly Past". Foto: Kristin Ellefsen

ÅMLI: Ved elvebredden, i den kalde vinden, bak en spinkel, men usedvanlig idyllisk festivalcamp, står Åmlis største sønn på scenen. Og den teppebelagte sandvolleyballbanen er plutselig bygdas dansegulv nummer én.

Hyllet

Det er dagen da Heimover-festivalen for alvor etablerer seg i Åmli, og det gjør den ved hjelp av musikk på øverste nivå, samt et sultent og takknemlig publikum. Og først og fremst: Jonas Alaska.

Han har spilt nærmere en time da han kjører i gang den nye låten, "Come On and Dance". Og Åmlis yngre garde tar ham på ordet. Dans blir det. Og da han følger opp med hitlåten "In the Backseat", vil jubelen ingen ende ta. Anslagsvis 700 mennesker hyller ham som om han er den største av dem alle. Og i Åmli er han naturligvis det.

Tårer

At Alaska får folk til svinge seg uhemmet på dansegulvet er kanskje en aldri så liten overraskelse. At han rører dem dypt med innsiktsfulle låter er imidlertid som forventet. "October", "Aberdeen" og "If Only As a Ghost" er bare noen av sangene som gjør akkurat det. Og da sistnevnte låt blir tilegnet Alaskas far, Heimover-general Trond Aslaksen, faller det kanskje noen tårer i gresset på festivalområdet. Sangen handler nemlig om tapet av Aslaksens bror, som døde i ung alder.

Sundfør imponerte

Susanne Sundfør leverte en konsert som fikk publikum til å måpe av beundring. Foto: Kristin Ellefsen

Før Jonas Alaska entret scenen hadde også Susanne Sundfør gjort unna en konsert som fikk publikum til å måpe av beundring. Sundfør må kunne betegnes som en av landets aller fremste låtskrivere og artister, uten at så mange protesterer på det. Og i Åmli fremførte hun sine mange pop-perler alene med tangentene, noe som gjorde at hennes mektige stemme fikk dominere sanger som på plate ofte er preget av et fyldigere lydbilde og mange instrumenter. Sundfør spilte låter fra hele karrieren, fra gjennombruddslåta "Walls" til ferske "White Foxes".Tidligere på kvelden hadde Wango, Synne Sanden, Mikhael Paskalev og Thom Hell stått på scenen under Heimovers andre og mest attraktive dag. Sistnevnte trakk mange mennesker, og spilte sine mest kjente låter, som "Over You", samt flere spor fra sin nyeste plate, "Suddenly Past".

Men med all respekt for de andre artistene, så var det først og fremst Jonas Alaska folk var kommet for å se. De har riktignok sett ham før, allerede da han skatet i Åmlis gater som ungdom. Men mye har skjedd siden den gang.

Og dette er trolig bare begynnelsen.