KRISTIANSAND: — Det er ikke tvil om at vi sliter med å få opp interessen for den klassiske musikkutdanningen, sier koordinator ved klassisk studieretning på UiA, Tellef Juva.

Han mener den klassiske utdanningen har kommet i skyggen av andre musikkretninger.

— Det er ikke til å komme unna at rytmisk musikk er blitt ganske altoppslukende. Det har også blitt fokusert mye på pop/rock i media og i politiske kretser, og det har vel ikke akkurat styrket det klassiske.

— Er dette typisk for hele landet?

— Egentlig ikke. Det er jo stor interesse for den rytmiske utdanningen overalt, men jeg har ikke inntrykk av at det er et like stort problem andre steder.

Alle fasiliteter

Ett av grepene universitetet tar er Sommersymfonien, som er et elevkurs for barn og unge mellom 9 og 18 år. Fem dager i august vil bestå av individuell undervisning, samspill og konserter. Kurset ble arrangert for første gang i fjor, da med femti påmeldte. Det er tatt utgangspunkt i Valdres sommersymfoni, som ifølge Juva er Nord–Europas største musikkfestival for barn og unge. Og Juva synes det bør være en selvfølge at Kristiansand kan tilby det samme som Valdres.

— Vi har alle fasiliteter her, hvorfor skal man reise dit når vi kan gi et tilsvarende tilbud hos oss? Vi har vært utrolig flinke til å importere ting her nede, men vi har ikke vært så flinke til å ta vare på det som er bra her, sier Juva.

Høyde og bredde

Han ønsker at musikkinteresserte barn og unge skal få et like godt tilbud som de som driver med idrett. Og Sommersymfonien er ett steg på veien.

— Det er et møysommelig arbeid å bygge dette opp stein for stein, men forhåpentligvis ender vi med en grunnmur som er robust, sier koordinatoren. Han tror musikkinteressen går i bølger og at klassisk musikk kan nå gamle høyder igjen.

— Nå er det slik, men hvor er vi om 15–20 år? Kanskje går vi tilbake til det klassiske uttrykket da. Vi ser i hvert fall mer og mer at det brukes akustiske instrument i forskjellige sjangre. Det brukes strykere og blåsere, og det er i ferd med å bli flere møtepunkter mellom uttrykkene. I fremtiden tror jeg det blir enda mer av det, sier han.

— Og talentutvikling blir stadig viktigere?

— Ja, du skal ikke mange år tilbake før dét var stikk i strid med den demokratiske tankegangen, men det har forandret seg. Det er viktig å få både i bredden og i høyden, og du får ingen høyde uten bredde, sier Juva.

Søknadsfristen for Sommersymfonien er 15. mars.

SØKER MUSIKKINTERESSERT UNGDOM: ?Det er et møysommelig arbeid å bygge dette opp stein for stein, men forhåpentligvis ender vi med en grunnmur som er robust, sier Tellef Juva ved UiA. Foto: Kjartan Bjelland