FOLKSOMT: Omtrent 300 mennesker hadde tatt turen inn til Olavsdalen, de fleste fra Søgne gamle prestegård. Årets forestilling var den sjette siden oppstarten i år 2000. Foto: Sondre Steen Holvik
VELKOMSTMUSIKK: Søgne Messing ensemble ønsket publikum velkommen til Olavsdalen. På grunn av den mektige, og naturlige, akustikken, kunne musikken kunne høres lenge før man var helt fremme. Foto: Sondre Steen Holvik
KVINNEN BAK: Eva Albert var ansvarlig for oppstarten i år 2000, og er drivkraften bak forestillingene i Olavsdalen. - For meg er dette et eventyr. Det sa jeg i 2000, og det er fremdeles et eventyr, sier hun. Foto: Sondre Steen Holvik
FRIVILLIGE: Mange frivillige er med på å gjøre forestillingene mulig. Her får Knut Walle årets program, mens det bak tilbys litt myggmiddel. Noe som for øvrig ikke var veldig nødvendig. Heldigvis. Foto: Sondre Steen Holvik
MONOLOG: Knut Walle fremførte urpremieren på Paal-Helge Haugens monolog "Erobringa av Norge – eller Kunsten å vere engelsk i fjellheimen (1862)", der en britisk herremann har kommet til Norge for å inspisere den norske fjellheimen. Foto: Sondre Steen Holvik
BUDEIE: Budeia fra Setesdal, i Siri Torjesens skikkelse, sang sine strofer til den engelske herremannen. Og til publikum. Foto: Sondre Steen Holvik
BUDEIE: Budeia fra Setesdal, i Siri Torjesens skikkelse, sang sine strofer til den engelske herremannen. Og til publikum. Foto: Sondre Steen Holvik
PUBLIKUM: Omtrent 300 mennesker møtte opp på årets forestilling. Foto: Sondre Steen Holvik
PUBLIKUM: Omtrent 300 mennesker møtte opp på årets forestilling. Foto: Sondre Steen Holvik

SØGNE: — Jeg har vært med her hvert eneste år, og synes alltid det har vært fint. Men dette var kanskje den fineste forestilling. Jeg tror vi har lært å spille på lag med naturen, sier Siri Torjesen, ikledd Setesdalbunadens kvitstakk.

For sjette gang arrangerte Vågsbygd Vel forestilling i den naturskjønne Olavsdalen, som ligger i skogen mellom Vågsbygd, Søgne og Songdalen. Navnet på dalen, som er naturlig bygd for akustikk med de bratte fjellsidene, stammer fra da Ole Bull besøkte Bjørnstjerne Bjørnson og hans familie på Søgne prestegård i 1860. ## "Himmelske toner" fra Ole Bull

Bjørnsons far, Peder Elias Bjørnson, var prest i Søgne da, og hele prestegårdsfolket ble med da Ole Bull tok med fela inn i skogen. "Som om himmelske toner dalte ned på jorden", skrev presten i ministerialboka etter besøket.

— Det er noe med dette stedets ånd, det har en spesiell atmosfære, sier Torjesen.

Den atmosfæren merket de omtrent 300 publikummerne allerede i det de nærmet seg Olavsdalen. Søgne Messing ensemble ønsket velkommen, og enten man kom vandrende fra Kjos gård, Rosseland eller Søgne gamle prestegård, kunne man høre musikken jalle når man nærmet seg.

Engelsk evigvarende visepresident

Poeten Paal-Helge Haugen har også vært med på alle forestillingene i Olavsdalen. Han har skrevet teksten hvert år, men i år var det en mer humoristisk og folkloristisk side av hans forfatterskap som kom frem. Monologen "Erobringa av Norge – eller Kunsten å vere engelsk i fjellheimen (1862)" ble urfremført av Knut Walle, i skikkelsen til Julius Augustus Perrywinckle, evigvarende visepresident i foreningen for velbereiste engelske herremenn. Og sammen med budeia fra Setesdal, i Siri Torjesens skikkelse, forklarte den engelske herremannen om sitt møte med den norske fjellheimen. Og latteren satt løst i dalen.

— Dette var fryktelig morsomt. Jeg har vært her i Olavsdalen tidligere, men da bare som publikummer. Dette var første gang jeg var involvert, sier Walle, som var spesielt imponert over akustikken.

— Det er en spesiell fjellvegg. Det blir som en lydtrakt utover, og man kan bare tenke seg til hvordan det var da det var åpent landskap i dalen, sier han.

Hjemmelaget og løssluppent

For Haugen, som er oppvokst i Setesdal, var det moro å se og høre publikums positive respons på urfremføringen.

— Dette var gøy. Og så er det første gang det er 100 % lokalt. Tidligere har vi importert krefter utenfra, men i år er det heimelaga. Og mer løssluppent, sier forfatteren og smiler.

Eva Albert var en annen som kunne smile. Hun er drivjernet bak arrangementet i Olavsdalen, og var den som tok initiativ til oppstarten for 12 år siden.

Helse og kultur

— Jeg synes dette var en dag da alt gikk som det skulle. Det var kjempeflott. For meg er dette et eventyr. Det sa jeg i 2000, og det er fremdeles et eventyr, sier Albert.

— Uten Eva hadde dette aldri blitt noe av. Hun vil at folk skal gå opp hit, hun vil at de skal oppleve noe og hun vil at det skal være gratis. Da blir det både helse og kultur, sier Siri Torjesen.

Og mer helse og kultur skal det bli. Albert er allerede i gang med planleggingen for neste forestilling, som er sommeren 2014. — Da er det 200 år siden 1814. Det blir nok noe stort da, noe virkelig stort, sier hun og smiler.

- Et blinkskudd

85 år gamle Sturla Ertzeid var i Olavsdalen for første gang. Han oppfordrer alle til å ta i bruk landets natur.

— Det er første gang jeg er her. Arrangementet i Olavsdalen er i august, og de siste 40 årene har jeg sprunget på fjellet i august på grunn av multene, sier Sturla Ertzeid.

Skribenten og kåsøren fra Ny-Hellesund åpnet programmet i Olavsdalen søndag. Årets forestilling var også en markering av Den Norske Turistforening Sørs 125-årsjubileum, og Ertzeid benyttet anledningen til å skryte av naturen landet vårt har å by på.

— Når opplevde du landet vårt? August er den fineste tida på sommeren, sa han i åpningen.

— Vi har et eventyr liggende der ute. Du får ikke nok av det, når du har oppdaget det, utdyper han overfor Fædrelandsvennen.