KRISTIANSAND: — Kunstnerne ønsker å være anonyme, og det er kommunen som har bestilt dette kunstverket, sier Pål Karsten Kristensen. Han er rådgiver for visuell kunst ved kulturdirektørens stab i Kristiansand kommune og har ansvaret for installasjonskunstverket som dukket opp i Gravane torsdag kveld. Forbipasserende publikummere fra Kildens "Evita"-oppsetning var blant de første som undret seg over kunstverket som i hovedsak består av et betongelement hvor en skje er lenket fast.

Kreasjonen har fått navnet "Åpningen" og er plassert på det som i dag brukes som parkeringsplass på Odderøya, rett etter at man kommer over brua fra fastlandet.

Kulturakse

— Det er plassert der blant annet for å markere at dette området skal bli bilfritt innen 1. juni, og på sikt skal hele dette området nedover mot Kilden skjermes for biltrafikk, sier Kristensen.

Kunstprosjektet er støttet av 20.000 kommunale kroner fra prosjektet Fremtidens Byer som kommunens tekniske stab har startet, og det er den kommunale arbeidsgruppa for kulturaksen mellom torvet og Odderøya som har bedt Odderøya Open-arrangørene på øya komme opp med et prosjekt. Odderøya Open arrangeres to ganger i året og innebærer at de fleste gallerier, studioer og atelierer åpner dørene for publikum. Neste arrangement er til helga 1. og 2. juni.

— Odderøya Open har opprettet en gruppe som skal jobbe med kunstprosjektet, og de har engasjert kunstnerduoen Flecktarn & Woodland. Arbeidet har de gjort på dugnad, for kommunen har bare betalt materialkostnadene. Hvor lenge den blir stående gjenstår å se. Det kan være snakk om en måned, eller det kan være mer. Den kan flyttes på når som helst, og dette er også kunstnerne åpne for, sier Kristensen.

Tagg i vilden sky

Bilder av kunstverket finnes på instagramkontoen #flecktarnandwoodland.

I en pressemelding fra kunstnerne som ble sendt ut fredag morgen står følgende tekst:

"Flecktarn&Woodland er et street/landart-prosjekt som har Odderøya som arbeidssted.

Kunstnerne har tidligere allsidig erfaring med utrykk i ulike teknikker. Kunstnerne vil gjerne være anonyme for å kunne eksperimentere friest mulig med nye teknikker og former for kunst, uten at dette sees i sammenheng med tidligere arbeider.

Som en portal for Odderøya har vi satt opp verket “ Åpning “på den forhenenværende parkeringsplassen bak fiskebrygga.

”Åpning” har også et redskap festet til seg, slik at den som ikke liker vedkommende skulpturen, kan begynne prosessen med å fjerne den fysisk. Det anbefales at det settes av litt tid til dette arbeidet.

Verket Åpning er en invitasjon til andre som vil eksperimentere med utrykket sitt. De kan fritt bruke overflaten på skulpturen til å eksperimentere med eget utrykk. Vi ønsker at ulike kunstnere prøver ut nye arbeidsmåter på veggen.

Man kan gjerne arbeide oppå andres arbeid, men vi ønsker at arbeider er fredet i en uke, slik at kunstnere som har laget noe får vist verket sitt."