PARTYBAND: Plumbo har blitt landeplagere etter at de slo gjennom med "Møkkamann" i 2010. Foto: Teigen, Trond Reidar
SPELLEMANN: Tønes spiller andre år på rad på Dark Season. Han vant to spellemannpriser i vinter. Foto: Torgeir Eikeland

KRISTIANSAND: — Det er mange som har sagt til oss oppigjennom at "kan dere ikke booke noe vi kan danse til?" Vi har lenge prøvd å booke Ole Ivars, og nå har vi klart det, sier festivalsjef Liv Håland til Fædrelandsvennen.

Årets Dark Season Festival arrangeres 17. til 19. oktober, og fra før er 70-tallsheltene Nazareth offentliggjort.

— Med dette bandslippet har vi noe for dem som liker dans, dem som liker party og litt for de som ikke er så glad i rock'n roll, sier Håland. Med det mener hun altså henholdsvis Ole Ivars, Plumbo og Tønes.

Dansebandsjefene

Førstnevnte har holdt det gående siden 1964, og er kanskje den mest kjente merkevaren i den norske dansebandfloraen. De har hatt æren av å spille på åpningen av operaen i Bjørvika, de har vunnet sju spellemannpriser og de ble i 2004 kåret til "Tidenes norske danseband" av NRK. Platesalget har passert en million, og i fjor kom de med den foreløpig siste utgivelsen "Guttetur og gledeshus".

— Ole Ivars opptrer i Caledonien Hall fredag 18. oktober, opplyser Håland.

Landeplage

Et annet sted i samme bygning, nemlig på Caledonien Dancing, spiller partybandet Plumbo samme kveld. Som de fleste vil ha fått med seg, hadde vestfoldskvartetten gjennombruddshiten med "Møkkamann" i 2010. Denne vant de spellemannpris for "årets hit" med den påfølgende vinteren. Bandet har rukket å gi ut fem plater med fjorårets "Rådebank" som den siste. Ny plate er varslet til sommeren, altså i god tid før opptredenen på Dark Season.

— Den siste artisten er Tønes. Vi booket ham i fjor til Hos Naboen, men i år vil vi gi ham en større scene. Derfor spiller han på Ernst 18. oktober hvor det er plass til cirka 300, sier Liv Håland.

Tønes vant som vi vet to spellemannpriser i vinter, både for beste tekstforfatter og beste viseplate. Dem fikk han for "Sån av Salve" som hadde bragt ham berømmelse over hele landet året før.