KRISTIANSAND: Latteren skyldtes at man i drøye to timer hadde humret seg gjennom "Den stundesløse", der Anne Ma spiller den giftesyke Magdelone i Ludvig Holbergs komedie.

Men Anne Ma er i virkeligheten gift, og det med Jan Erik som fikk seg en kraftig overraskelse da han ble kalt opp fra publikumsplass for å dele den gjeve prisen med sin kone.

— Kulturprisen har som formål å berømme en spesiell innsats for byens kulturliv, og - eller - markere kunstnerisk virksomhet av stor betydning, opplyste kulturstyreleder Randi Haukom (H) da hun spratt opp som troll av eske og inntok scenen like etter teppefall.

— En anerkjennelse for særlig fremragende innsats, fortsatte Haukom, før hun annonserte at juryen i år ønsker å hedre to personer, faktisk et ektepar.

Ble lurt

Jan Erik hadde på forhånd fått et hint om at hans kone ville få prisen, og var derfor til stede i salen. At han selv også var inkludert i hederen ante han ikke, og det var derfor et nokså himmelfallent par som i tillegg til æren, kunne innkassere 25.000 blanke kroner, pluss en skulptur av Alfred Vaagsvold.

— Jeg trodde jeg hadde gjort en kjempejobb med å lure Anne Ma, men nå har jeg blitt ganske lurt selv, utbrøt Jan Erik Usterud som ble kalt opp på scenen der et fulltallig ensemble fra "Den stundesløse" sluttet seg til applausen.

De to 61-åringenes årelange bidrag til den sørlandske visekulturen var bare et av poengene Randi Haukom trakk fram i begrunnelsen for å gi dem prisen.

Anne Ma startet som musikkbarnehagelærer ved Kristiansand musikkskole i 1971, og arbeidet der fram til hun ble ansatt ved Agder Teater i 1998. ## Mangfoldig

— Juryen fremhever hennes gode tolkninger i et mangfoldig rollespekter, sa Haukom, og nevnte roller som Lilli Valentin, bestemor Tzeitel i Spellemann på taket og moren i Bad Boy Bubby.

Jan Erik Usterud er utdannet gitarpedagog fra Agder Musikkonservatorium, og har arbeidet ved det som nå heter Kulturskolen fra 1976. I tillegg til turnévirksomhet, har han også komponert og arrangert en rekke sørlandsviser. Mest kjent er nok "Sommarsong 93" til tekst av Rune Belsvik. Den ble faktisk også framført av ekteparet Usterud og en bukett andre sørlandsartister ved åpningen av Kilden 6. januar i fjor.

— Og så er han en eminent gitarist, sa Haukom.

Anne Ma Usterud fikk brukt et bredt register av sin ansiktsmimikk da det gikk opp for henne hvem prisvinnerne var.

— Tusen takk! Dette er overveldende, og jeg skjønner ikke helt hvorfor jeg får den, sa hun.

Juryens valg

Alle som vil kan foreslå kandidater til Kristiansand kommunes kulturpris. Da fristen gikk ut 1. februar, var det kommet inn elleve forslag på prisvinnere i 2013. Juryen, som i tillegg til Randi Haukom består av Harald Sødal (KrF) og Ingrid Jæger (Ap), valgte imidlertid å fremme sitt eget forslag - på ekteparet Usterud.

— Det har vi full anledning til å gjøre, det står i statuttene, sier Haukom til Fædrelandsvennen.

Og på spørsmål om hvem sitt forslag det var, svarer hun fornøyd:

— Det var mitt! Men vil var veldig enige.

Til publikum i Kilden hadde hun følgende melding:

- Jeg synes vi har gjort et strålende valg av kulturprismottakere!

Trampeklapp i teatersalen tydet på at mange var enige i det.