VAKTTÅRN: En sensor-styrt, interaktiv og levende lysinstallasjon er forslaget til Pekka Stokke fra Trondheim. "Vakten" er navnet han har gitt verket som er tenkt laget som er serie lysende former som plasseres i og under tårnet, og som samhandler både med internett og menneskelig aktivitet i nærheten.
BØLGENDE: "En bølge av demokrati" heter forslaget til den norsk-tyske kunsterduoen Kathrin Höhne og Bjarte Gismarvik. De ønsker å montere sitater fra statsministerens minnetaler etter hendelsene 22. juli i form av skriftbilder i neonlys.
TALERØR: Et verdenskart på gulvet, tekstblokker på veggene og en megafon som gjør at man kan kommunisere fra bunn til topp, er blant detaljene i forslaget "Frihet, likhet, brorskap". Komponist Nicholas Sillitoe i Kristiansand bidrar med lyd til forslaget som er signert Hans Martin Øien fra Berger.
FOLKELIG: Billedkunster Lasse Berntzen og musiker Ole Hamre fra Bergen ønsker å kle det innvendige trappeløpet i tårnet med bilder av folk fra Kristiansand - fra fortid til nåtid. I tillegg ønsker de å la én ny stemme høres inne hver dag klokken 12. Vedkommendes ansikt skal projiseres på veggen.

KRISTIANSAND: Det sier nytilsatt dekan ved Fakultet for kunstfag ved UiA, Per Kvist , til Fædrelandsvennen.

Etter at de 24 idéutkastene til utsmykning av det gamle branntåret når er lagt ut til avstemning både på nettet og i kommunens servicesenter, kan alle som vil stemme fram sin kandidat.

Det forslaget som får flest stemmer blir "Folkets favoritt", og går videre til finalen sammen med fire utkast som plukkes ut av den profesjonelle juryen.

Per Kvist

Per Kvist kjenner ikke til at dette er gjort tidligere i forbindelse med utsmykning av offentlige bygg.— Det er noe sunt, åpent og interessant over dette som tiltaler meg, sier han.

Kloke tanker

"Demokrati" er det overordnede temaet for den kunstneriske idékonkurransen, og Kvist mener dette temaet blir tatt på alvor gjennom hele prosessen.

— Her er det noen som har tenkt kloke tanker, sier han, og sikter til at utsmykningskomiteen ønsker å skape folkelig engasjement rundt det som pleier å være en lukket prosess – og som ikke sjelden medfører rabalder.

— På den ene siden har man her en faglig kompetent utsmykningskomité og en kunstplan som forhåpentligvis resulterer i noen gode kunstverk som skal stå seg for evigheten. I tillegg tar man temaet på alvor og kobler det til et sosialt engasjement, fortsetter han.

— Men kan det ikke fort bli "skuebrød", der folk stemmer, men juryen likevel velger noe helt annet?

— Jeg er glad for at prosjektet har en bredt sammensatt og meget kompetent faglig jury. Men det gis samtidig mulighet for alle til å påvirke, og det er veldig bra. Her gis folk sjansen til å få innsyn i og forståelse for hele prosessen. Vi har ofte sett at slike prosesser kan gå litt galt og skape avstand til det faglig kunstneriske, men her klarer man å koble på det sosiale engasjementet. Det er spennende, sier Kvist.

Figurativ sørlandskunst

Utsmykningen av det nye rådhuskvartalet skapte engasjement allerede i høst, da ordfører Arvid Grundekjøn (H) reagerte på forslaget til kunstplan. Han ønsket figurativ sørlandskunst inn i nybygget, og brakte saken helt til bystyret. Enden på visa ble at kunstplanen beholdes, mens man i tillegg får en permanent by- og brannhistorisk utstilling. Samtidig skal det lages en plan for opphengning av kommunens egne verk av ymse kvalitet, samt gis rom for skiftende utstillinger fra lokale kunstnere.

— Hva synes du om høstens etterlysning av figurativ sørlandskunst?

— Akkurat det er kanskje ikke så veldig heldig, og jeg stoler på at fagkompetansen gjør jobben sin. Også på kunstfeltet er det etablert en del kjøreregler, men det er som bra med branntårn-prosjektet er at det er helt åpent og har en kobling mellom det faglige og det folkelige.

Frist 6. mars

Folk kan stemme fram til 6. mars. Deretter møtes juryen for å plukke ut sine fire kandidater, og disse fire pluss "Folkets favoritt" inviteres å utarbeide detaljerte forslag til gjennomføringsplan. Den endelige vinneren kåres i slutten av mai, og verket skal være montert når bygget står ferdig 31. desember.

Per Kvist har ennå ikke hatt tid til å studere alle de 24 innkomne forslagene i detalj.

— Skal du stemme selv?

— Det vet jeg ikke enda, men jeg får jo lyst!

Se de 24 forslagene og avgi stemme på branntarnet.no.