KRISTIANSAND: — Martin Luther King har vært et av festivalens viktigste forbilder helt siden starten. Han var modig, han gikk mot strømmen og slåss for fred og menneskerettigheter, sier leder for Protestfestivalen, Svein Inge Olsen under lanseringen av årets program onsdag formiddag.

I august er det 50 år siden King holdt sin berømte "I have a dream"-tale på trappene ved Lincoln-monumentet i Washington. Det markerer Protestfestivalen ved å invitere sju meningsytrere til å holde sin egen "Jeg har en drøm"-tale. Disse er blant andre Per Fugelli, Stephen Muteba Kaumba, Hallgrim Berg og Esben Esther Pirelli Benestad.

Liv og død

— King viste det motsatte av likegyldighet og ignoranse. Han viste toleranse, sier Olsen, og summerer med det temaet for årets Protestfestival.

— Hovedtemaet er "Ignorance is the enemy" fra en sang av Rodney Crowell. Ignoranse kan være uvitenhet, men det kan også handle om å overse. Og det er noe av det farligste som fins, sier Olsen.

Svein Inge Olsen, leder for Protestfestivalen. Foto: tore-andré baardsen

Et av høydepunktene kommer ifølge festivalsjefen 4. september. Da skal blant andre Jon Schau, Ylva Eggehorn og Jarl Goli snakke om hvordan de har trosset ignoranse, og lykkes.— Jeg har møtt en del personligheter med tøff bakgrunn på festivalen. Folk kjenner ikke nødvendigvis til det, men de har snakket om det på tomannshånd. Ideen var å sette sammen noen av dem til å snakke sammen. Det er mennesker som har vært i hardt vær, som skal fortelle om å ikke ignorere andre mennesker. Det at de forteller åpent om livet kan være med på å gi andre et løft, sier Olsen.

Cohen

Han trekker også fram "Den viktigste samtalen" som finner sted torsdag 5. september på Caledonien.

— Jeg har gått gjennom samtlige festivalprogram fra 2000 og krysset av for noen av de mest spennende deltagerne, de som har hatt aller mest å melde. De skal snakke seg gjennom temaer som livet, døden og samfunnsutviklingen, sier festivallederen. Mads Gilbert, Owe Wikström og Ylva Eggehorn er blant deltagerne her.

Protestfestivalen består først og fremst av debatter og foredrag, men også kulturelle innslag som musikk, kunstutstillinger og film.

Andre navn på plakaten under årets festival er Jørgen Lorentzen, Frank Aarebrot og Hilde Hefte. Nicolay Lange-Nielsens Leonard Cohen-forestilling "Ulv og engel" settes også opp på Ernst.

Festivalen arrangeres 15. august (i Oslo), 17. august, 30. august - 6. september og 8. oktober.