KRISTIANSAND: — Det er kjempestas å få spille i Kilden. Her er det god plass, og profesjonelt lyd og lys. Det er mye bedre enn i lokalene i Kongens gate, sier Simon Balsnes (14).

Fædrelandsvennen treffer han og de 39 andre ungdommene som er med på oppsetningen "Musical Highlights" i pausen under torsdagens forestilling i multisalen i Kilden. 27 er skuespillere/sangere fra Kulturskolen, sju er musikere og seks er spesielt innleid for denne forestillingen. I den tjue minutter lange pausen blir det tid til en pust i bakken og påfyll av væske, samt en pause fra utallige klesskift. I løpet av den drøyt to timer lange forestillingen, er ensemblet innom 20 forskjellige sanger fra 16 forskjellige musikaler.

— Vi har hatt musikallinje i åtte år, og dette blir den åttende musikalen vi setter opp. Siden Kulturskolen er 50 år i år, ønsket vi å feire med høydepunkter fra kjente musikaler fra de siste 50 år, sier Diana Spehar Borøy, regissør og leder for kulturskolens avdeling for scenekunst.

Startet i august

VON TRAPP: I "The Sound of Music" lærer guvernanten Maria (Line Marie Østerhus) von Trapp-barna å synge. Her de tre minste av de sju barna, spilt av Juliette (f.v.) og Nikoline Vadseth og Samuel Balsnes. - Det gøyeste er å ronse på den store ronsa, mens de synger, sier Juliette Vadseth (7). Foto: Jon Anders Skau

Elevene, som er fra 13 til 20 år, startet i august med ukentlige møter hver mandag. Da møttes de til felles middag, før det var kor, solosang, dans og teater. De siste to ukene før premieren har det vært åtte timer med øving hver dag. Premieren på "Musical Highlights" var tirsdag, siste forestillinger er lørdag.— Dette er en stor fest og veldig gledelig. Elevene er flinke, og det er mange som har strålt på scenen. Og noen av dem vi ser her vil stå på en profesjonell scene når de er gamle nok. Det er flere tidligere Kulturskoleelever som nå er midt i utdannelsen, så dette er et første steg på veien, sier Borøy.

Vil ut i verden

Simon Balsnes, som blant annet spiller vertshuseieren Thénardiers fra "Les Miserables" i musikalen, har flere år med amatørteaterbakgrunn, og har de siste to årene vært med på musikallinja ved Kristiansand Kulturskole.

VERTSHUSEIER: "Les Miserables" er selvfølgelig med i Kulturskolens egen samling av musikaler gjennom de siste 50 år. Her ser vi vertshuseier Thénardiers, spilt av 14 år gamle Simon Balsnes. Foto: Jon Anders Skau

— Kulturskolen er et fint sted å starte. Der kan man få øvd litt, og få litt sceneerfaring, sier fjortenåringen, som til daglig går på Oasen ungdomsskole i Songdalen.- Jeg har tenkt å søke på dramalinja ved Vågsbygd videregående, og kanskje Teaterhøgskolen eller noe slikt etterpå. Jeg drømmer om å gå teaterskole i England, for å komme meg litt ut i verden, forteller Balsnes.

Line Marie Østerhus (15) er inne i sitt andre år på Kulturskolens musikallinje. Hun drømmer også om en musikalsk fremtid.

— Jeg er veldig usikker, men jeg har falt veldig for musikalverdenen. Hver dag er en ny erfaring for meg. Jeg håper det blir noe videre, men vi får se, sier hun.

Unge og entusiastiske

DYREDANS: Musikalen "Lion King" var med blant musikalhøydepunktene. Her danser Tuva Svendsen, Johanne Moen og Mathilde Sanne til melodien "The Circle of Life". Foto: Jon Anders Skau

Musikalen er en del av Kilden Dialog, der amatører får prøve seg i profesjonelle omgivelser. Per Henning Finstad, som er leder for lydteknikerne i Kilden, har vært en støttespiller for Kulturskolen i dette prosjektet.— Jeg har kommet med litt råd og tips, men kun rent teknisk. Det er gøy med ungt, friskt blod, og den entusiasmen de sitter inne med. Og jeg tror de har veldig godt av et slikt opplegg. De synes det er stas å få komme til Kilden å få gjøre dette, sier han.

— Det blir ekstra stas å spille i Kilden. Her får vi egne garderober, og alle legger lista litt høyere, sier Line Marie Østerhus.

SPRING AWAKENING: Her ser vi Reidun Pauline Aase (f.h.), Naja Møretrø, Karoline Heen Aamold, Kristine Klungeland og Ane Grundetjern i musikalen "Spring Awakening". Foto: Jon Anders Skau