KRISTIANSAND: — Gogol Bordello er det eneste bandet som har fått meg til å danse edru midt på dagen. Da vi hørte at de spiller på Stord fredagen, måtte vi bare høre om de kunne komme til Ravnefest dagen etter. Og det kunne de. Dette blir de to eneste konsertene de gjør i Norge i sommer, sier Jørgen Skauge, daglig leder i arrangørfirmaet Imperiet.

For en måned siden kunngjorde han at det blir Ravnefest i Ravnedalen med Kurt Nilsen og Kaizers Orchestra fredag 28. juni. Minifestivalen foregår på storscenen som sto ferdig i fjor sommer, og mottagelsen har vært god.

— Det er litt av grunnen til at vi nå tør å utvide festen med en dag. Responsen har vært overveldende. De som nå har kjøpt billett til den første dagen kan bytte inn denne og utvide til festivalpass for begge dagene til 1000 kroner, sier Skauge.

Quart-suksess

Nå leter han etter to artister eller band til å fylle opp under Gogol Bordello på lørdag. Samtidig mangler han ennå en artist under Kurt Nilsen og Kaizers Orchestra på fredag.

Gogol Bordello var bandet som satte Plenen på Quartfestivalen 2006 på hodet, og det var her Jørgen Skauge stiftet bekjentskap med dem første gang. Det gjorde 2500 andre mennesker også, og en av dem var Fædrelandsvennens anmelder Jakob Berg. Vi kan like gjerne overlate til ham å beskrive bandet, og han skrev følgende:

Anmelderskryt

"Tsjernobyl-katastrofen gav mer enn billig reinsdyrkjøtt. Vokalist og ubestridt frontfigur i Gogol Bordello, Eugene Hürtz fra Ukraina, måtte nemlig flykte til USA etter katastrofen der i 1986.

I New York har han knyttet seg opp mot musikere fra Ukraina, Russland og Israel og dannet en gruppe som for dem som var så uheldige å ikke være på Plenen i går kveld kan beskrives som en slavisk versjon av The Pogues med en god dose god vodka innabords.

Bandet er sannsynligvis oppkalt etter den ukrainske attenhundretallsforfatteren Nikolai Gogol, hvis mest kjente verk er romanen «Døde Sjeler». Men Gogol Bordello er så langt unna døde sjeler som det går an å komme.

Denne sekstetten med to kvinnelige danseres lettere absurde blanding av punk, sigøynermusikk, kabaret og 80-talls nyveiv er så sprutfull av liv at man må være norsk for å kunne stå stille til musikken.

Men så er vi da også i Norge. Det hindret ikke bandet i å øse ut av sin musikalske Stroganoff-gryte i rikelige mengder. Gogol Bordello startet sin karriere med å spille i slaviske bryllup, og hvis det er slik musikk som spilles i bryllup i Ukraina og Russland så kan det ikke være så nitrist der som man kan få inntrykk av på Urix."