KRISTIANSAND: — Vi har søkt Fritt Ord om midler til å utrede et forprosjekt, sier biblioteksjef Anne Kristin Undlien.

Dersom Fritt Ord innvilger de 200.000 kronene de søker om, vil konklusjonen på forprosjektet foreligge i oktober.

Bak søknaden står en arbeidsgruppe som rommer de fleste debatt- og litteraturinteresserte miljøene i byen: Universitetet i Agder, Agder teater, Filosofikafeen, Norsk forfattersentrum Sør-Norge, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og altså biblioteket.

SENTRALT: En mer sentralt plassert arene for debatt enn biblioteket er vanskelig å tenke seg. Foto: Lars Hoen

— I dag arrangeres det debatter en rekke ulike steder, som på Håndverkeren, Kick og Sørlandets Kunstmuseum. Vi har søkt om midler til å kartlegge behovet og vurdere ulike modeller, og har også fått med oss Agderforskning i dette arbeidet, sier Undlien.

Kafé Glipp kan være en mulig arena for nyskapningen, og den drives i dag av Lars Ove Tesdal som har leid lokalet av Kristiansand eiendom siden 2000, og har kontrakt fram til 2014. Han møter planene med avventede skepsis:

— Jeg har ikke vært med i denne prosessen, og vet ikke helt hva som ligger i begrepet, sier han.

Å kombinere kafédrift med litteraturhus er imidlertid en løsning som kan være aktuell.

— Det er noe vi ønsker å utrede gjennom forprosjektet, sier Undlien.

Det er ikke gitt at et eventuelt litteraturhus skal ha fast tilhold på biblioteket, men Anne Kristin Undlien mener det kan være naturlig:

— I utkastet til ny biblioteklov som nå ligger på kulturministerens bord, heter det at bibliotekene skal være møteplass og arena for offentlig debatt, sier hun.

Oslo, Bergen, Odda og Fredrikstad opererer nå med frittstående litteraturhus, og i Tromsø, Trondheim, Lillehammer, Stavanger og Skien arbeides det med utprøving av ulike modeller.