DELER UT 766.000: Kirsten Bonnén Rask ved Sørnorsk filmsenter har fått trekvart million i lovede Cultiva-midler, som skal fordeles på byens manusforfattere og produsenter. Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND:Det er en gavepakke at vi kan bruke disse midlene , sier Bonnén Rask til Fædrelandsvennen.

Det var en lykkelig og tydelig inspirert filmsenterleder som onsdag ettermiddag kunne opplyse at Sørnorsk filmsenter har fått overført en god slump penger fra Cultiva. 241.000 av den drøye trekvart millionen er støtte som egentlig skulle vært brukt i 2011, og som Bonnén Rask ba om å få overført til 2012. Pengene skal gå til manusforfattere, og er øremerket spillefilm.

Siden det er Cultiva-midler er det Kristiansandsbosatte manusforfattere som kan søke i potten, og vi har bestemt at hver idé kan støttes med maksimalt 50.000 kroner , forteller Bonnén Rask.

— Hensikten er å få brukt midlene i år, og det tror jeg ikke skal bli et problem, legger dansken til.

Mer spillefilm

Gjennom de statlige midlene Sørnorsk filmsenter får, kan de kun støtte dokumentarer og kortfilmer. Styrelederen i Sørnorsk filmsenter, Mette Gundersen, er glad for at de nå kan inspirere til flere spillefilmer fra Sørlandet.

Vi tar bransjen ett skritt videre, med at dette er midler øremerket til spillefilm. Det sies at man må lage kortfilmer og dokumentarer før man kan lage spillefilm, men dette er et kvalitetsstempel i panna til bransjen her, for det er flere som er rede for store prosjekter , sier Gundersen.

Da Bonnén Rask ba om å få overført de 241.000 kronene, ble hun gjort oppmerksom på at filmsenteret også hadde "til gode" 525.000 kroner fra Cultiva. Dermed har også byens produsenter god grunn til å smile.

Vi skal styrke produsentmiljøet. Pengene skal brukes på kompetansehevende tiltak i løpet av de to neste årene. Produsenter kan søke om støtte til sine prosjekter, og hvis de får støtte, henter vi inn ekspertise og inviterer hele produsentmiljøet til et seminar , forteller Bonnén Rask.

Produsentsatsing

Allerede 12. april blir det første arrangementet for produsenter avholdt. Produsent Lars Løge i Flimmer Film AS, som også sitter i styret i Sørnorsk filmsenter, skal ha et seminar om tilgang til Norsk filminstitutt og tv-stasjoner med utgangspunkt i lokale prosjekter.

Grunnet de vanskelige finanstidene er Cultiva-kilden stengt på ubestemt tid, og alle tildelinger er stanset. De håper likevel å bidra med tilskudd igjen når stiftelsen tas ut igjen av møllposen den ble lagt i før jul.

Dette var den siste rest av lovede tilskudd, og Sørnorsk hadde av ulike årsaker ikke brukt midlene. Det kan ligge mye spennende i den nye strategien, og vi håper vi kan bidra i bransjen i fremtiden. Det er viktig for bransjen å satse på produsentene , sier prosjektrådgiver Marie T. Sørensen i Cultiva.

De midlene vi har fått fra Cultiva har vært viktige for bransjen. De har gjort at vi har kunnet gå andre veier enn andre sentre. Det har vært en fripott som har vært viktig. Og filmbransjen vil fortsette å vokse , avslutter Mette Gundersen.