KRISTIANSAND: — Vi har så mange fordommer og vet så lite om dem. I forbindelse med stemmerettsjubileet ønsket vi å gi disse kvinnene en stemme, sier Grete Salomonsen Hynnekleiv i Penelopefilm.

Det har hun og fire ferske regidebutanter gjort, og fredag kveld var det førpremiere på det ennå ikke helt ferdige prosjektet "Stemmer fra ..." på Aladdin.

I salen satt kvinner fra Somalia, Vietnam, Colombia, Liberia og Eritrea som av ulike grunner har bosatt seg i Kristiansand. De fleste på flukt fra krig, men også tiggerne under broa på Vesterveien har fått sin egen lille film med "Stemmer fra gata".

Camilla Collett

— Gi aldri opp! Hvis du har en stemme, hev den!

Det var bare et par av budskapene fra de høyt forskjellige kvinnene fra ulike kulturer som har fått sine miniportretter i de korte dokumentarfillmene. Produsent Hynnekleiv i Penelopefilm håper nå å distribuere filmene til skoler og gjennom ulike nettkanaler, og har også vært i kontakt med TV 2 og NRK med tanke på visning før neste lokalvalg.— Inspirasjonskilden er Camilla Collett, forteller Grete S. Hynnekleiv som i fjor fikk ideen fra rådgiver Inga Lauvdal i Vest-Agder fylkeskommune. Den ballet raskt på seg, og med 600.000 kroner i støtte fra Kommunaldepartementet, pluss bidrag fra Vest-Agder fylke, Kristiansand kommune og Sørnorsk filmsenter, har Penelopefilm produsert sju kortfilmer med helt nye kvinnestemmer.

Hverdagshelter

— Men vi ønsket også at regissørene skulle være helt nye for å få flere kvinner på Sørlandet bak kamera, fortsetter hun.

Derfor engasjerte hun kvinner som aldri før hadde regissert dokumentarer til å spore opp og intervjue de kvinnene vi som regel bare ser, og sjelden hører.

— De er våre hverdagshelter, fastslår fotograf Odd Hynnekleiv som har deltatt i prosjektet som en av de ytterst få haner i kurven.

- Dette er min store sjanse

STERK STEMME: Sykepleier Esther K. Gyflan fra Liberia bruker sin stemme til å kjempe for de unge i sitt gamle hjemland. Foto: Anders Martinsen

— Denne filmen skal jeg sende til visepresidenten i Liberia. Dette kan være min store sjanse til å realisere det jeg kjemper for, sier flyktningen Esther K. Gyflan fra Liberia til Fædrelandsvennen.I kortfilmen "Stemmer fra Liberia" viser hun at hun kjemper en utrettelig kamp for at de unge i det krigsherjede landet skal få utdannelse.

Den 55-åringe sykepleieren flyktet fra borgerkrigen der hun mistet sin ene datter, og kom til Norge i 2003. Nå er hun renholder, men nøyer seg ikke med å vaske gulv på Universitetet i Agder.

Hun er i kontakt med rektor Torunn Lauvdal i forsøket på å etablere en utvekslingsordning for studenter fra Liberia, og ønsker også å legge grunnlaget for en skole i landet hun kommer fra.

— Kvinner fra mitt land fikk Nobels fredspris, minne hun om, og viser til at president Ellen Johnson-Sirleaf og fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee mottok prisen i 2011. Da var Esther K. Gyflan selv gjest i Oslo Rådhus som leder i liberiansk forening. Hun har også besøkt visepresidenten som hun nå ønsker å sende kortfilmen til.

— Norge er et fantastisk land, og jeg er takknemlig for at jeg fikk komme hit. Mitt land ble ødelagt av krigen, og de unge får ingen utdannelse. Det er mitt høyeste ønske å hjelpe dem til å få det!

"Stemmer fra Liberia" er regissert av Grete Salomonsen Hynnekleiv selv, og symbolsk nok traff de hverandre på stemmerettsfest i somalisk kvinneforening.

— Jeg ba henne lære meg å danse, smiler Hynnekleiv.