KRISTIANSAND: — Jeg vil oppsummere festivalen som kjempevellykket konsertmessig, men vi har hatt lite publikum. Jeg vet ikke hvorfor de har sviktet oss, sier Liv Håland dagen etter at den sekstende Dark Season-festivalen ble avsluttet med deLillos-konsert på Caledonien Hall natt til søndag.

— Jeg får stadig høre "så bra at du står på og lager festival" og "du må ikke slutte". Men jeg får lyst til å spørre "hvor var du den helga?". Man blir litt lei seg når det ikke kommer folk. Alt er dugnadsbasert, og det hadde vært deilig å ha penger til å dekke utgiftene i hvert fall, sier festivalsjefen, og legger til at hun foreløpig ikke har fått tilgang til konkrete tall fra festivalen.

Liv Håland. Foto: Kjetil Samuelsen

Halvfulle saler

Men med halvfullt på flere av helgens konserter, er det stor fare for røde tall for årets festival. Åpningskonserten torsdag led av at den måtte flyttes fra Domkirka til Fønix kino, og fylte bare i underkant av de 650 stolene i sal 1. Dumdum Boys og deLillos trakk bra med publikummere fredag og lørdag, men de øvrige konsertene ble heller dårlig besøkt. På Johnny Logan var det bare i underkant av 200 publikummere.

— Men det var smekkfullt på konsertene på Hos naboen. Det er ikke plass til så mange, men det er gøy at det er fullt en plass, i hvert fall, sier Håland.

- Har budsjettert nøkternt

Artistbudsjettet er ifølge festivalsjefen på i overkant av én million, mens totalbudsjettet for årets festival ligger på godt og vel to millioner.

Martin Wikstøl varmet opp for Dumdum Boys. Han er et eksempel på unge lokale talenter som får en mulighet til å vise seg fram under Dark Season. Foto: Kjetil Samuelsen

— Vi har budsjettert nøkternt, men når det ikke er halvfullt en gang så sier det seg selv at det kan bli minus. Vi må ta dette opp til evaluering, og samtidig finne ut hvor det gikk galt, hvorfor det ikke kom folk. Det hadde vært gøy å finne svaret på det, sier Håland, som allerede har begynt å tenke alternativt for den tradisjonsrike festivalen.

— Vi må kanskje ha større, men færre, artister. Kanskje mer internasjonale artister. Med mer tid og bedre markedsføring, tror jeg Johnny Logan kunne slått bedre an i år, sier hun.

- Er det fare for nedleggelse av festivalen?

— Jeg har ikke noen tanke om å legge ned, nei. Men hvis økonomien ikke går rundt, så kan ikke jeg betale av egen lomme for at folk skal få gå på konsert.

Festivalen måtte i fjor takke nei til å bruke Kilden. Det ble for kostbart.

— I tillegg så ønsker publikum det slik at de kan gå mellom de ulike scenene vi har. De ønsker liv og fest, og det blir en annen type fest på Kilden, sier Håland.

Trofast festivalgjenger

Martin og Linda Nordbø (t.h.) har vært på alle 16 Dark Season-festivalene. Susan og Bengt Møller har "kun" vært på åtte. Foto: Kjetil Samuelsen

Martin Nordbø og kona Linda er fra Stavanger og har vært på hver festival siden oppstarten for 16 år siden. Hvert år kommer de sammen med en busslast av Dark Season-fans fra Rogaland.— Det er et veldig bra konsept, og grunnen til at vi har reist bort hit i 15 år. Det er kjekt med headlinere som Dumdum Boys og deLillos. Vi kommer i alle aldersgrupper, og det er noe for enhver smak, sier Nordbø.

Så gjenstår det å se om det blir en syttende tur sørover for Nordbø og kona.