KRISTIANSAND: — Man drømmer jo om det store formatet. Om å stå på store scener. Spille med de fremste musikerne. Derfor henger dette høyt. KSO har kolossale muskler, og vi må klype oss litt i armen for at det har gått i orden.

Det sier vokalist Miguel Emilio D. Steinsland i Christianssand Ensemble etter det ble klart at bandet hans gjør en storslått releasekonsert med symfoniorkesteret i Kilden 24. oktober, i forbindelse med deres nye plate "Etterskjelv".

På ryggen

"Etterskjelv" er bandets første album med egenprodusert materiale. Låtene ble første gang fremført som bestillingsverk under Canal Street i Arendal i fjor. CSSE hadde også da med seg et knippe KSO-musikere. Og ifølge bassist Eirik Are Oanæs Andersen kjørte bandet dem hardt under forberedelsene.

— De lå på ryggen etter 15-timersøkter og vi måtte nesten gi dem mat og drikke intravenøst. Men de var like positive og like entusiastiske. De fortalte om opplevelsen til kollegene i KSO, og når de fikk en åpning i høstprogrammet, kom de til oss og spurte om vi kunne få dette til. Og vi flyttet utgivelsen og planlagte konserter for at det skulle gå. Dette er en musikalsk guttedrøm for oss, sier Andersen. Han mener kombinasjonen av Christianssand Ensemble og KSO føles helt naturlig.

— Vi lefler med symfoniske uttrykk fra før av i disse låtene. Med symfoniorkesteret vil de forsterkes. Det blir råere og drøyere, men også vakrere og varere. For det er flere sider av denne plata. Det skakke og skeive, det intrikate og heftige, det varme og det kjellermørke. Alle disse ulike sidene blir forsterket på en unik måte. Det er nesten ikke mulig å dra dette albumet særlig lenger enn det. Og vi er ærbødige og takknemlige for muligheten. Og det å få spille i Kilden i tillegg, er utrolig, sier bassisten.

Kostbart

Ensemblet legger ikke skjul på at prosjektet har vært kostbart. De håper imidlertid at det kan hjelpe dem nå et enda større publikum.

— Vi har holdt på med vår greie i mange år og holdt det meste internt. Nå åpner vi opp for flere impulser og samarbeid, mye friskt blod. På den måten håper vi å møte et større publikum, et litt annet publikum, og kanskje bli tilgjengelig i andre kanaler, sier Steinsland.

— Platemarkedet anno 2013 er vanskelig. Vi er opptatte av å komme ut og turnere med denne plata. Vi har lagt mye penger i det, men det handler om musikalsk selvrealisering, og det har ingen pris, legger Andersen til.

Kristiansanderen Steinsland ser fram til å stå i sentrum av et kraftig utvidet ensemble i oktober.

— Jeg må holde øye med de som sitter i salen, med dirigenten og med bandet. Det er bandet jeg kjenner best, så det er der jeg henter tryggheten. Noen låter er ganske stramme, og jeg må følge dirigenten tett, mens andre steder er vokalen i sentrum og jeg kan kose meg mer. Kose meg eller være vettskremt, vi får se, sier han.

Bredde

Avtalen med symfoniorkesteret ble gjort før den ferske KSO-direktøren Stefan Sköld ble ansatt. Han mener imidlertid dette samarbeidet passer ypperlig i hans filosofi.

Stefan Sköld Foto: Reidar Kollstad

— Jeg kjenner meg veldig hjemme i den internasjonale koblingen i musikken. Til Romania, Bulgaria, Hellas, Tyrkia og også sør-amerikanske tradisjoner. Det er dypt forankret folkemusikk med eksistensielle tekster, noe jeg også tidligere har koblet til et symfonisk lydbilde - med hell, sier han, og understreker at det er symfoniorkesterets ansvar å levere bredde.- Vårt hjerte og vår diamant er klassisk symfonisk musikk, men det er viktig både for vårt publikum og våre musikere at vi også kan spille folkemusikk i en ny drakt, sier KSO-direktøren.

CSSE har booket nærmere førti konserter etter konserten i Kilden. Kristiansand symfoniorkester er også med bandet 25. oktober, da de spiller i Arendal kulturhus.