KRISTIANSAND: — Du skjønner det er alvor når Gud sier "Dei gjorde meg åbruig med u-gudar", humrer Cornelius Jakhelln.

I sine tre siste diktsamlinger skriver han landsmål etter rettskrivingsnormen av 1917, og onsdag feirer han utgivelsen av "Umgangskrigen - skaldskap etter Norrønasongen".

Det skjer i Vaktbua på Odderøya.

— Jeg har faktisk ikke hatt bokslipp hjemme i Kristiansand før, så det blir litt spesielt, sier Jakhelln.

Og det enda han siden 2001 har gitt ut seks diktsamlinger, to romaner og en barnebok. I tillegg er han kjent som metallmusiker, blant annet i bandet Solefald.

Hyller Aukrust

Det er de siste tre årene han har gitt ut trilogien "Norrønasongen". "Trisyn" kom i 2010, "Kosmopolis, dikt frå den norrøne diaspora" i 2011 og nå i høst kommer altså "Umgangskrigen".

Olav Aukrusts store dikt "Norrønasongen" er gjengitt som inspirasjon og bakteppe gjennom alle tre. Ved siden av å rehabilitere gamle skriveformer, ønsker Jakhelln også å hedre og hente fram igjen en dikter som nær var glemt.

— Men på 1920-tallet var det ham i lyrikken og Knut Hamsun i romankunsten som gjaldt. Så gikk Hamsun bokstavelig talt til Tyskland mens Aukrust gikk hen og døde i 1929, sier Jakhelln.

Spadd ned

I "Norrønasongen" hyller Aukrust det norrøne og skriver "Då skal den tindrande norrøne rune på nordhimmel-hjelmen stå skinande ny".

— Det kunne jo vært hentet rett ut fra Quisling og Nasjonal Samlings propaganda dette?

— Ja, og derfor er det bra at Aukrust kom lenge før dem. Men etter krigen ble han spadd rett ned og glemt fortest mulig, og det er synd, sier Jakhelln.

Han tror Olav Aukrusts diktning ville vært langt lettere å forstå for mennesker som er nye i norsk kultur enn for eksempel Jan Erik Volds.

Kameraføring

— Hva betyr "Umgangskrigen"?

— Dette var et ord jeg begynte å skrive som 17-18, åring, og som dukket opp igjen for et års tid siden. Du kan se på tilværelsen som en kjede av konflikter, både i det personlige og mellom stater og land. Vi beveger oss fra strid til strid, og det er en skildring av en tilstand, sier Jakhelln.

Selve diktet "Umgangskrigen" er hva Jakhelln beskriver som en "kameraføring" gjennom flere tilstander, steder og historier.

— Hva oppnår du med å bruke denne målformen?

— Det har noe opphavlig over seg, og det gir et helt eget løft og schwung, sier Jakhelln. Det er helt i starten av boka han gjengir strofene fra femte mosebok hvor Gud er "åbruig".

Fra hans egne strofer heter det:

"Det blæs hardt millom individi. Millom statane haglar det. Blodet renn ikkje på slagmarki, men i digitale årer. Vind-old, varg-old, grunnen gjallar og gygrar flyg fyrr verdsveven, slik me kjenner honom, raknar".

Nynorsken tok han først i bruk som dikter under en hyttetur til Tynset for fem år siden .

— Det har vært nesten som å lære et nytt språk. Du slipper ikke så lett unna på nynorsk. Du må være ærlig, og det er vanskeligere å ty til det pompøse slik man lettere gjør i bokmål, sier Jakhelln.